- Frankrike øker fordommene mot romfolk

Mener FNs høykommissær for menneskerettigheter.

KRITISERER FRANKRIKE: FNs høykommissær Navi Pillay mener Frankrike øker stigmatiseringen av romfolk. Foto: AFP / SCANPIX
KRITISERER FRANKRIKE: FNs høykommissær Navi Pillay mener Frankrike øker stigmatiseringen av romfolk. Foto: AFP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Frankrikes behandling av romfolk bidrar til å øke stigmatiseringen av kulturen til det reisende folkeslaget, mener FNs høykommissær for menneskerettigheter.

- Dette kan bare forverre stigmatiseringen av romfolket og den ekstreme fattigdommen de lever i, sier høykommissær Navi Pillay. - Jeg ber europeiske land, deriblant Frankrike, om å føre en politikk som gjør romfolk i stand til å overvinne marginaliseringen, fortsetter hun.

Frankrike innledet i sommer en kampanje mot ulovlige leire etablert av romfolk fra Romania og Bulgaria.

Flere hundre romfolk, også kalt sigøynere, er sendt tilbake til hjemlandene med begrunnelse i at de ikke har fått seg arbeid etter tre måneders opphold og at leirene er et arnested for kriminalitet.

Franske myndigheter har avvist at utvisningene er basert på etnisitet, slik de er kritisert for av blant annet FNs komité mot rasediskriminering.
(NTB-AFP)