Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frankrike presser Saddam

Irak må svare på anklagene om at de ikke følger FNs krav om å la seg avvæpne, sier USA-kritiske Frankrike i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike har hittil vært en av de mest kritiske til USAs planer om å gå til krig mot Saddam Hussein. I går skjerpet da også USA ordbruken mot Frankrike da Bush-medarbeider Richard Perle sa at Frankrike ikke lenger er en av USAs allierte.

Presset på USA har tydeligvis fungert etter hensikten. I dag sier utenriksminister Diminique Villepin at tiden fremdeles ikke er inne til å vedta en FN-resolusjon om å bruke makt mot Irak, men han legger til at Irak må samarbeide med inspektørene og følge FN-resolusjonen om la seg avvæpne.

Kina, Frankrike og Russland har vært de tre i FNs sikkerhetsråd som har vært kritiske til USAs planer om militære aksjoner.

USAs utenriksminister Colin Powell la i går fram bevisene for at:

 • Saddam Hussein har flyttet våpen før inspektørene kom fram.
 • at han har forsøkt å hindre inspektørene i deres arbeid.
 • at han ikke har klart å redegjøre for hvor materiale fra tidligere inspeksjoner har blitt av.
 • at han har mobile våpenlagre.
 • at han har hindret inspektørene i å intervjue forskere.
 • at han har forbindelser til al-Qaida-terroristern Abu Musab al-Zarqawi.
 • at han har hatt et kjernefysisk program.

  Men Sikkerhetsrådet mener at bevisene Powell la fram ikke holder til å gå til en aksjon med en gang. De vil la inspektørene fortsette sine undersøkelser ytterligere før de bestemmer seg.

  Regimet i Bagdad benekter alle anklagene og har lovet å kommentere alle anklagene i dag.

  - Så lenge inspektørene har framskritt må vi fortsette med inspeksjonene, sier den franske utenriksministeren Villepin i dag.

  Han la til at dette synet har bred støtte i sikkerhetsrådet. Frankrike har vetorett i Sikkerhetsrådet.

  Avisa Washington Post melder i dag at Powell kan ha hatt forhåpninger om å overtale det franske folket under sin tale i går.

  - Vi håper at det franske folket som følger med på dette sier til sin regjering; Det er et problem her... Dette gjelder sikkerheten til vårt folk og også om styrken til FN, sier den anonyme tjenestemannen til avisa, melder nyhetsbyrået AP.

  Powell advarte Sikkerhetsrådet mot ytterligere utsettelser for å bestemme seg om hva de skal gjøre for å takle «Iraks kjemiske, biologiske og kjernefysiske ambisjoner».

  - Å la Saddam Hussein være i besittelse av masseødeleggelsesvåpen for noen få måpneder eller år er ikke et alternativ, sa Powell.

  USA har nå mer enn 110 000 mann stående i Golfen.

  Britene har hele tiden støttet USA, og statsminister Tony Blair møtte i dag sjefen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, før inspektørene reiser tilbake til Bagdad.

<B>UNDER PRESS: Saddam Hussein skal svare på USAs anklager i dag.
<B>SIKKERHETSRÅDET: Colin Powell (t.h.) fikk tydeligvis ikke med seg vittighetene til Jack Straw og Dominique Galouzeau de Villepin (t.v.)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media