Frankrike refser USA for spionasje

Etter avsløringen av at tre franske presidenter har vært avlyttet.

TOLERERER IKKE: President Francois Hollande refser USA for at de minst siden 2005 har avlyttet franske presidenter.      Foto: Alain Jocard/AFP
TOLERERER IKKE: President Francois Hollande refser USA for at de minst siden 2005 har avlyttet franske presidenter. Foto: Alain Jocard/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dokumenter som er offentliggjort av WikiLeaks, går det fram at USA har spionert på de tre siste franske presidentene i perioden 2006 til 2012.

- Frankrike vil ikke tolerere handlinger som truer sikkerheten og beskyttelsen av våre interesser, heter det i en uttalelse fra kontoret til president François Hollande.

Hollande holdt onsdag et krisemøte med ministre og forsvarsrådet for å drøfte rapportene. Samme kveld fikk han telefon fra USAs president Barack Obama.

- President Obama gjentok utvetydig at han er fast bestemt på å få en slutt på tidligere praksis, som vurderes som uakseptabel blant allierte, meldte Hollandes kontor etter telefonsamtalen.

Kontoret opplyser også at franske etterretningsoffiserer snart reiser til Washington for å styrke samarbeidet mellom de to landene.

- Flere avsløringer WikiLeaks varsler at det vil komme flere avsløringer om USAs avlytting av Frankrike i tiden framover.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius innkalte onsdag ettermiddag USAs ambassadør til Frankrike og ba ham forklare situasjonen.

Samtidig forsikret Det hvite hus at de ikke driver avlytting av Hollandes kommunikasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.