TOLERERER IKKE: President Francois Hollande refser USA for at de minst siden 2005 har avlyttet franske presidenter.      Foto: Alain Jocard/AFP
TOLERERER IKKE: President Francois Hollande refser USA for at de minst siden 2005 har avlyttet franske presidenter. Foto: Alain Jocard/AFPVis mer

Frankrike refser USA for spionasje

Etter avsløringen av at tre franske presidenter har vært avlyttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dokumenter som er offentliggjort av WikiLeaks, går det fram at USA har spionert på de tre siste franske presidentene i perioden 2006 til 2012.

- Frankrike vil ikke tolerere handlinger som truer sikkerheten og beskyttelsen av våre interesser, heter det i en uttalelse fra kontoret til president François Hollande.

Hollande holdt onsdag et krisemøte med ministre og forsvarsrådet for å drøfte rapportene. Samme kveld fikk han telefon fra USAs president Barack Obama.

- President Obama gjentok utvetydig at han er fast bestemt på å få en slutt på tidligere praksis, som vurderes som uakseptabel blant allierte, meldte Hollandes kontor etter telefonsamtalen.

Kontoret opplyser også at franske etterretningsoffiserer snart reiser til Washington for å styrke samarbeidet mellom de to landene.

- Flere avsløringer WikiLeaks varsler at det vil komme flere avsløringer om USAs avlytting av Frankrike i tiden framover.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius innkalte onsdag ettermiddag USAs ambassadør til Frankrike og ba ham forklare situasjonen.

Samtidig forsikret Det hvite hus at de ikke driver avlytting av Hollandes kommunikasjon.

- Vi overvåker ikke Hollandes kommunikasjon og kommer ikke til å gjøre det, sier talsmann Ned Price i det nasjonale sikkerhetsrådet. Han sa imidlertid ingenting om hvorvidt det har skjedd tidligere.

Omfattende overvåking Dokumentene fra WikiLeaks viser at etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) overvåket både Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande.

Den franske avisen Liberation og nettavisen Mediapart siterte tirsdag kveld en pressemelding fra WikiLeaks som refererer til topphemmelige etterretningsrapporter og tekniske dokumenter. Her heter det at NSA spionerte på presidentene i alle fall fram til mai 2012, samme måned som Hollande tok over for Sarkozy.

Også franske statsråder og Frankrikes ambassadør i Washington ble avlyttet av NSA, ifølge dokumentene, som også avslører mobiltelefonnumrene til en rekke ansatte i Elysee-palasset og til presidenten selv.

Hemmelige møter Dokumentene fra NSA avslører blant annet at Hollande holdt flere hemmelige møter om konsekvensene av en eventuell gresk utgang av eurosonen allerede i 2012.

Et annet dokument fra 2008 har tittelen «Sarkozy tror han er den eneste som kan løse den globale finanskrisen». Her heter det at Sarkozy mener at USA er skyld i finanskrigen, men at Washington etter hvert har begynt å høre på hans råd.

Dokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt at flere internasjonale toppledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff, i en årrekke er blitt overvåket av NSA. (©NTB)