RIVES: 300 sigøynerleire i Frankrike skal rives, og alle sigøynere som begår forbrytelser, skal utvises til sine hjemland. Foto:  REUTERS/Stephane Mahe
RIVES: 300 sigøynerleire i Frankrike skal rives, og alle sigøynere som begår forbrytelser, skal utvises til sine hjemland. Foto: REUTERS/Stephane MaheVis mer

Frankrike river sigøynerleirer

Fransk politi har nå begynt å fjerne leirer som er satt opp av sigøynere. Ifølge president Nicolas Sarkozy er sigøynerleirene en sikkerhetstrussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Nicolas Sarkozy varslet i juli at rundt 300 sigøynerleirer skulle rives i Frankrike innen tre måneder. Den franske regjeringen har i tillegg varslet at sigøynere som begår forbrytelser, skal utvises til sitt hjemland, mens skattemyndighetene skal se nærmere på sigøynernes økonomi.

«Krig mot kriminalitet» Tiltakene inngår i det den franske presidenten omtaler som en «krig mot kriminalitet». Ifølge ham er sigøynere og andre omreisende grupper blitt et sikkerhetsproblem i Frankrike.

De nye tiltakene har bred støtte i befolkningen, og hele 79 prosent av de spurte stiller seg bak planene om å rive sigøynerleirer.

Kritiske røster mener på sin side at president Nicolas Sarkozys nye tiltak er stigmatiserende.

Utvisninger Fredag ble den første av de rundt 300 leirene fjernet i byen Saint-Etienne sentralt i Frankrike. Politiet sperret av området rundt leiren før ryddingen begynte tidlig på morgenen, men bare rundt halvparten av de 135 beboerne var til stede da politiet kom dit.

Ifølge politiet er 44 av beboerne nå utvist fra Frankrike. Ti voksne og åtte barn skal frivillig ha gått med på å forlate landet.

Presidentens instrukser Alle sigøynere som ikke har papirene i orden, vil bli utvist, sier fylkesmann Pierre Saubelet i Loire.

- Det er klart at det jeg gjorde i morges, var i tråd med presidentens instrukser, sier han.

- Det har nylig kommet instrukser om å be sigøynere om å vende hjem. Det er ingen framtid her for sigøynere som ikke har papirene i orden, sier Saubelet.

Uten tak over hodet Det finnes anslagsvis 15 000 sigøynere, også kjent som rom, med østeuropeiske bakgrunn i Frankrike i dag. Mange bor i lovlige leirer, mens andre har opprettet uformelle bosetninger og flyttet inn i tomme bygninger.

Fredag kveld ble mange av sigøynerne som tidligere holdt til i leiren som ble revet i Saint-Etienne, observert slentrende omkring i gatene i byen.

- De vet ikke hvor de skal sove de kommende nettene, sier Georges Gunther i organisasjonen Solidarité Roms. (NTB)