Frankrike rystes av pedoskandaler

Rektor visste at elevene kunne være utsatt for seksuelle overgrep, men foretok seg ingenting. Nå fortelles rystende historier om seksuelt misbruk av mange barn i den lille franske byen Cormeilles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cormeilles ligger 100 kilometer vest for Paris. Selv om det ikke er slått fast at overgrep har funnet sted, er byen i sjokk etter at en 47 år gammel lærer er siktet for voldtekt og seksuelle overgrep mot barn som var elever i hans førsteklasse fra 1989.

Overgrepene skal ha pågått helt til i dag, og det er levert inn 18 anmeldelser. Alle de nærmere 300 elevene som har gått i lærerens klasse i denne tida avhøres nå av en spesialgruppe på åtte etterforskere.

Avhørene kommer til å pågå i to måneder og det er ventet mer enn 100 nye anmeldelser.

Visste om overgrep

I tillegg til at overgrep mot barn i seg selv er en tragedie, har denne saken rystet hele Frankrike fordi rektoren på skolen og undervisningsmyndigheten i fylket Eure visste om at elever klaget på at læreren forgrep seg mot dem.

Moren til gutten Dimitri forteller til fransk presse at hun allerede i 1996 oppsøkte skolen etter at sønnen hadde fortalt at han ble tvunget til å beføle læreren. Den kvinnelige rektorens eneste reaksjon var å be læreren om å slutte å ta elevene på fanget.

17 år gamle Elodie forteller at hun ble voldtatt av 47-åringen i skoleåret 1989-90 og at seksuelle overgrep foregikk under kateteret i klasserommet mens timen pågikk. En dag overrasket rektor læreren i klasserommet, men heller ikke da ble det tatt affære.

- Læreren kledde på seg i en fart, men rektoren lot som om hun ikke så noen ting, forteller Elodie, som to ganger har prøvd å ta sitt eget liv.

Forfatter avslørte

Rektoren er nå siktet for å ha unnlatt å varsle om et kriminelt forhold. Undervisningsminister Jack Lang har engasjert seg personlig i saken og skrevet brev til de berørte familien. Saken avslører at skoleverket opptrer beskyttende overfor sine egne og avvisende overfor foreldre når mistanken om overgrep i skolen blir vekket.

En egen bestemmelse fra 1997 om undervisningspersonalets plikt til å varsle om slik mistanke blir i stor grad oversett, selv om flere overgrepstilfeller avsløres og påtales i dag enn tidligere.

Saken i Cormeilles ble avslørt av forfatteren Jean-Yves Cendrey, som personlig møtte opp på skolen og tok med seg den 47 år gamle læreren til politiet. Læreren protesterte ikke og skal ha innrømmet at han forgrep seg på sine elever.

Tidligere i februar ble en 37 år gammel prest dømt til 16 år for voldtekt av to gutter i menigheten han ledet øst i Frankrike.

(NTB)