Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frankrike sendte leiemordere til Rwanda

Tutsi-politiker hevder franskmenn var sterkt delaktig i massemordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Var franskmennene delaktige i massemordet på 800 000 tutsier og moderate hutuer i 1994?

Ja, mener Jaques Bihozagara, som var med på å stifte det tutsiledete RPF-partiet (Rwandas Patriotiske Front) og som senere ble ambassadør til Frankrike.

- Frankrike sendte tropper, våpen, topptrente leiemordere og bemannede veisperringer for å hjelpe drapsmennene til å nå målet med å utrydde tutsiene, fortalte Bihozagara under den offisielle høringen som ble kringkastet live på rwandisk radio i går, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ikke miste innflytelsen

Ifølge Bihozagaras var den tidligere kolonimakten Frankrike redd for å miste innflytelsen i den tidligere belgiske kolonien og på det afrikanske kontinentet generelt, skriver Mail&Guardian online.

Derfor valgte franskmennene å støtte den hutuledete regjeringen, hvor flertallet var fransktalende, mot tutsiene som hadde baser i Uganda, en engelskspråklig, tidligere britisk koloni.

- De trodde et franskvennlig land ble angrepet av et engelskvennlig land og trodde de måtte komme dem til unnsetning, sa Bihozagara til kommisjonen bestående av historikere, jusseksperter og høytstående rwandiske offiserer.

Bihozagara sa han trodde frykten for britisk innflytelse var hele årsaken til at Frankrike var så ivrige etter å lede FN-operasjonen «Operasjon Turquoise», som skulle sikre militær og humanitær støtte sørvest i Rwanda da det fremdeles var to måneder igjen av folkemordet.

TVILER PÅ FRANSKMENNENE: Jaques Bihozagara stilte store spørsmål ved franskmennenes motiver for å stille med FN-soldater. Under gårsdagens høring om franskmennenes rolle under folkemordet hevdet han franskmennene sendte topptrente leiemordere. Foto: EPA/Scanpix
TVILER PÅ FRANSKMENNENE: Jaques Bihozagara stilte store spørsmål ved franskmennenes motiver for å stille med FN-soldater. Under gårsdagens høring om franskmennenes rolle under folkemordet hevdet han franskmennene sendte topptrente leiemordere. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Lokket fram tutsiene

Bihozagara var det første av i alt 25 vitner som skal avhøres av kommisjonen den kommende uken. Avhørene er andre fase i arbeidet som skal gi svar på om Rwanda skal saksøke Frankrike for folkemordet.

Beskyldningene mot franskmennene går ut på at de skal ha trent og bevæpnet hutuene som var ansvarlige for folkemordet, hvor 800 000 mennesker ble drept i løpet av hundre dager fra april til juli i 1994.

Franske soldater utplassert i det sørvestlige Rwanda beskyldes også for å ha latt radikale hutuer komme inn i flyktningleirene, hvor tutsiene hadde søkt tilflukt.

I et spesifikt tilfelle hevdes det at franske soldater var delaktige i at 50 000 tutsier ble drept i fjellandsbyen Bisesero. Overlevende har fortalt at det skal ha skjedd ved at franskmennene fikk lokket tutsiene fram fra skjulestedene, slik at de ble et lett bytte for hutumilitsen.

Hjalp dem å flykte

BBCs korrespondent i Kigali Geoffrey Mutagoma rapporterer at det også er kommet beskyldninger om at franske soldater sørget for at hutumilitsen kunne flykte til Kongo etter massakren.

Under gårsdagens tre timer lange avhør stilte Bihozagara store spørsmål ved franskmennenes motiver for å bidra med soldater til FN-oppdraget. Den tidligere ambassadøren til Frankrike sa at de franske soldatene gjorde lite for å beskytte tutsiene.

image: - Frankrike sendte leiemordere til Rwanda

- Det eneste målet med «Operasjon Turquoise» var å gi beskyttelse til de som stod bak folkemordet, sa Bihozagara.

Benekter og bekrefter

Frankrike har gang på gang benektet at de stod i ledtog med den regjeringsstøttede hutumilitsen og forsynte dem med våpen.

Da en stor våpenleveranse ble konfiskert på flyplassen i Kigali i januar 1994, hevdet franskmennene at leveransen kom fra en gammel kontrakt og at den derfor teknisk sett var lovlig, og ikke et brudd på forbudet mot våpentransport.

Den canadiske sjefen for FNs fredsbevarende styrker, Roméo Alain Dallaire, ble derfor nødt til å oppgi kontrollen over flyet med våpenlasten.

I fjor bekreftet en av de franske soldatene påstandene om at franske tropper hadde trent militsgruppene i Rwanda før folkemordet, skriver Mail&Guardian online.

<B>12 ÅR ETTER:</B> Fremdeles begraver rwandere ofrene for massemordet i 1994. Dette bildet er fra i år der likene av 600 mennesker funnet i en massegrav begraves i hovedstaden Kigali.
<B>800 000 DØDE: </B>Flere hundre tusen tutsier og moderate hutuer ble drept i den hundre dager lange dødskampanjen. Dette bildet er fra flyktningleiren Niashishi i det sørlige Rwanda.
<B>STØTTE FRA PRESIDENTEN:</B> Tutsipresident Paul Kagame påstår også at Frankrike var delaktige i folkemordet. Han ledet selv et opprør på 90-tallet, som franskmennene var med på å stanse.
<B>KIRKEN I NYAMATA:</B> Bildet viser dødsofre som ble fraktet til kirken i Nyamata.