INN I VARMEN: Etter 40 år i selvpålagt eksil, har Frankrikes president Nicolas Sarkozy  levert den formelle NATO-søknaden til generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer. Foto: AFP PHOTO POOL / Philippe Wojazer /SCANPIX
INN I VARMEN: Etter 40 år i selvpålagt eksil, har Frankrikes president Nicolas Sarkozy levert den formelle NATO-søknaden til generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer. Foto: AFP PHOTO POOL / Philippe Wojazer /SCANPIXVis mer

Frankrike søker om fullt medlemskap i NATO

Brevet er overlevert Jaap de Hoop Scheffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike har nå søkt om å få fullt medlemskap i NATO igjen, sier tjenestemenn fra Frankrike og NATO.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har overlevert et brev til NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer hvor Frankrike formelt ber om fullt medlemskap i NATO, sier tjenestemennene.

Sarkozy sa tidligere i måneden at det er på tide å få slutt på situasjonen der Frankrike står utenfor den militære kommandostrukturen i NATO.

Et mistillitsforslag ble fremmet mot den franske regjeringen som følge av Sarkozys utspill, men mistillitsforslaget ble nedstemt i nasjonalforsamlingen.

Det var president Charles de Gaulle som i 1966 besluttet å trekke Frankrike ut av den militære kommandostrukturen i NATO. Allierte soldater ble kastet ut og samtlige NATO-baser i landet, deriblant NATOs hovedkvarter, ble stengt.

Bakgrunnen var de Gaulles ønske om større uavhengighet for det franske militæret, ikke minst på grunn av landets atomvåpen.

(NTB)