Frankrike søker om fullt medlemskap i NATO

Brevet er overlevert Jaap de Hoop Scheffer.

INN I VARMEN: Etter 40 år i selvpålagt eksil, har Frankrikes president Nicolas Sarkozy  levert den formelle NATO-søknaden til generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer. Foto: AFP PHOTO POOL / Philippe Wojazer /SCANPIX
INN I VARMEN: Etter 40 år i selvpålagt eksil, har Frankrikes president Nicolas Sarkozy levert den formelle NATO-søknaden til generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer. Foto: AFP PHOTO POOL / Philippe Wojazer /SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Frankrike har nå søkt om å få fullt medlemskap i NATO igjen, sier tjenestemenn fra Frankrike og NATO.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har overlevert et brev til NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer hvor Frankrike formelt ber om fullt medlemskap i NATO, sier tjenestemennene.

Sarkozy sa tidligere i måneden at det er på tide å få slutt på situasjonen der Frankrike står utenfor den militære kommandostrukturen i NATO.

Et mistillitsforslag ble fremmet mot den franske regjeringen som følge av Sarkozys utspill, men mistillitsforslaget ble nedstemt i nasjonalforsamlingen.

Det var president Charles de Gaulle som i 1966 besluttet å trekke Frankrike ut av den militære kommandostrukturen i NATO. Allierte soldater ble kastet ut og samtlige NATO-baser i landet, deriblant NATOs hovedkvarter, ble stengt.

Bakgrunnen var de Gaulles ønske om større uavhengighet for det franske militæret, ikke minst på grunn av landets atomvåpen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer