STYRTET: En Airbus A330-300 fra EgyptAir, tar av fra Paris til Kairo 19. mai. 66 mennsker døde da et Airbus-fly fra samme selskap styrtet samme dag. Nå åpner frankrike en egen etterforskning av flystyrten. Foto: AP Photo/Christophe Ena
STYRTET: En Airbus A330-300 fra EgyptAir, tar av fra Paris til Kairo 19. mai. 66 mennsker døde da et Airbus-fly fra samme selskap styrtet samme dag. Nå åpner frankrike en egen etterforskning av flystyrten. Foto: AP Photo/Christophe EnaVis mer

Frankrike starter drapsetterforskning etter EgyptAir-styrten

Egyptiske myndigheter var ikke informert om at franskmennene starter egen etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

66 mennesker døde da Airbus A320-maskinen fra EgyptAir styrtet i Middelhavet sør for Hellas 19. mai. Flyet var på vei fra Paris til Kairo.

Pilotene sendte ikke ut nødsignal, og ingen har tatt på seg skylden for styrten.

Mange var raske til å peke på terrorisme som den mest sannsynlige årsaken til styrten, men den franske påtalemyndigheten sier i dag at så langt ikke er funnet noen bevis som understøtter teorien om en terrorhandling.

Egyptiske myndigheter etterforsker styrten, men fordi Airbus er et fransk selskap og fordi det var franskmenn blant de døde passasjerene, kan Frankrike gjennomføre sin egen etterforskning.

REPARERT: Ferdskriveren (bildet) skal nå være repareert. I dag begynner arbeidet med å reparere taleregistratoren. Foto: The Ministry of Civil Aviation of Egypt / Anadolu Agency
REPARERT: Ferdskriveren (bildet) skal nå være repareert. I dag begynner arbeidet med å reparere taleregistratoren. Foto: The Ministry of Civil Aviation of Egypt / Anadolu Agency Vis mer

AP skriver at Frankrike nå har åpnet drapsetterforskning («manslaugter enquiry») i saken.

Dette betyr ikke at man utelukker at styrten kan ha vært en ulykke.

Egyptiske myndigheter var ikke informert om at franskmennene starter egen etterforskning.

Talskvinne for den franske påtalemyndigheten, Agnes Thibault-Lecuivre sier at franske myndigheter ikke arbeider ut i fra teorien om at flyet ble styrtet med hensikt, men at dette vil kunne endre seg med bevisbildet.

Ferdskriveren reparert

Nyheten om at Frankrike starter etterforskning i saken kommer dagen etter at den egyptiske granskingskommisjonen gjorde det klart at ferdskriveren fra flyet er blitt reparert.

De to svarte boksene fra flyet, ferdskriveren og taleregistratoren, ble tidligere i juni oversendt til franske eksperter som deltar i granskingen. Håpet er at boksene skal kunne fortelle hvorfor flyet styrtet.

Franske eksperter har bistått den egyptiske etterforskningen i lang tid, men i dag ble det altså klart at Frankrike vil sette i gang en egen etterforskning i saken.

Ifølge den franske påtalemyndigheten ble beslutningen om å åpne etterforskning tatt før innholdet i de svarte boksene er analysert.

Ifølge AP var ikke Egyptiske myndigheter underrettet om at Frankrike starter sin egen etterforskning.

KRASJ: EgyptAir MS804 forsvant fra radaren ca kl. 02.30 i natt, da det fløy over Middelhavet på vei fra Paris til Kairo. I 08.30-tida bekreftet egyptiske myndigheter til nyhetsbyrået AP at flyet har krasjet i havet. Video: Reuters Vis mer

Jobber med taleregistratoren

Fra analyser av radardata vet man at flyet gjorde en 90 graders venstresving, før det svingte 360 grader mot høyre mens det raskt mistet høyde; Fra 11.300 meter til 4.600 meter, så til 3.000 meter før det forsvant.

Taleregistratoren og ferdskriveren fikk betydelige skader da passasjerflyet styrtet i havet nord for Alexandria og sør for Kreta 16. mai.

Når de nå ser ut til å kunne gjenopprettes, håper granskerne at analysene av de svarte boksene skal kunne gi svar på årsaken til den mystiske styrten.

- Den svarte boksen er blitt reparert med hell av de franske ulykkesgranskerne. Det er gjort tester, og vi er nå sikre på at tekniske data fra flygningen er blitt behørig registrert, uttaler Egypts granskingskommisjon.

Arbeidet med å reparere den andre svarte boksen, altså taleregistratoren, vil begynne i dag, opplyser kommisjonen.

På taleregistratoren finnes opptak av alt som er blitt sagt i cockpit før og under den dramatiske styrten.

VRAKDELER FUNNET: Vrakdeler, redningsvester og klær er plukket opp fra sjøen utenfor Egypt. Bildene tyder på at EgyptAir-flyet fikk hard medfart i sammenstøtet med havoverflaten. Video: AP Vis mer