Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyene i Frankrike

Frankrike stenger Eiffeltårnet

Den franske regjeringen frykter voldsomme opptøyer og vold de kommende dagene.

OPPTØYER: «De gule vestene» i Frankrike protesterte forrige helg mot økte avgifter på drivstoff. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om president Emmanuel Macron dropper avgiftsøkningen på bensin og diesel, frykter regjeringen i Frankrike nye voldsomme demonstrasjoner rundt om i landet i helga.

Torsdag kunngjorde den franske regjeringen at de vil kalle ut mer enn 89 000 politimenn og sette inn pansrede kjøretøy for å beskytte borgere og nasjonalskatter mot de ventede protestene.

Bare i Paris vil det bli satt inn 8000 politimenn, og i tillegg blir flere kjente turistattraksjoner, deriblant Eiffeltårnet, Louvre-museet og Musée d'Orsay, stengt.

- Vi kan ikke risikere noe når vi vet at det er planlagt en demonstrasjon, sier Frankrikes kulturminister til radiokanalen RTL, skriver Reuters.

Også operatøren av Eiffeltårnet oppyser at det ikke anses som trygt for turistene å ferdes ved turistattraksjonen gjennom disse dagene.

Myndighetene har også oppfordret butikker og restauranter på Champs-Élysées til å lukke dørene.

OPPTØYER: Unge demonstranter bivåner søppelkasser i brann i Toulouse torsdag 6. desember.Foto: Remy Gabalda / AFP)
OPPTØYER: Unge demonstranter bivåner søppelkasser i brann i Toulouse torsdag 6. desember.Foto: Remy Gabalda / AFP) Vis mer

Fire omkomne og flere hundre skadd

De voldsomme demonstrasjonene startet som en protest mot en varslet økning av drivstoffavgiftene, men de har senere utviklet seg til å bli en bredere bølge av motstand mot Frankrikes president Emmanuel Macron.

DEMONSTRERER: Forrige helg demonstrerte over 5000 mennesker i Paris og rundt 36 000 rundt om i landet. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt / AFP
DEMONSTRERER: Forrige helg demonstrerte over 5000 mennesker i Paris og rundt 36 000 rundt om i landet. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt / AFP Vis mer

Ved flere tilfeller har protestene utviklet seg til å bli ren gatevold, og i løpet av de siste tre ukene har flere hundre mennesker blitt skadd, og fire er omkommet i demonstrasjonene. I Paris forrige uke ble Triumfbuen påført skader.

Det er ikke bare i Paris det har vært protester, og flere butikker rundt om i hele Frankrike planlegger også å holde stengt i helgen. En fotballkamp mellom fotballagene Paris Saint-Germain FC og Montpellier, som skulle ha gått av stabelen lørdag, er i tillegg utsatt. Det samme er forestillingene som skulle gå i operahusene Garnier og Bastille i helgen.

Demonstrasjonene har også inspirert andre protester. Da spesielt hos mange studenter som krever en slutt på omgjøring av tester og strengere inntakskrav på universitetene. Rundt 200 videregående skoler landet rundt var torsdag fortsatt utsatt for blokkering og andre former for forstyrrelser fra rasende elever.

En ung mann kaster en ukjent gjenstand mot politiet i Pont Neuf, i Toulouse, sør i Frankrike, torsdag 6. desember. Foto: Remy Gabalda / AFP
En ung mann kaster en ukjent gjenstand mot politiet i Pont Neuf, i Toulouse, sør i Frankrike, torsdag 6. desember. Foto: Remy Gabalda / AFP Vis mer

Vil forhandle med Macron

En fersk meningsmåling viser at 72 prosent av befolkningen støtter «De gule vestene», til tross for volden og skadeverket som demonstrasjonene har ført med seg.

Macron beskyldes for å være «de rikes president», og bare 23 prosent av franskmenn er fornøyd med jobben han gjør, ifølge en nylig måling.

Benjamin Cauchy, en talsmann for bevegelsen, kunngjorde torsdag at de har invitert Macron til et møte for å stabilisere situasjonen.

- Vi ønsker å forhandle med ham om befolkningens kjøpekraft, som er det som ligger bak all aggresjonen, kommenterte Cauchy til AFP.

Statsminister Edouard Philippe har fortalt det franske senatet at han er åpen for å ta grep for å hjelpe lavtlønnede i landet.

- Jeg er klar for å se på alt vi kan gjøre for å øke lønna til de lavtlønnede uten å gjøre stor skade på konkurransen og bedriftene, sier Philippe til Reuters.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!