Frankrike stiller klare Afghanistan-betingelser

Landet er bedt om å bidra med i underkant av 1,2 milliarder kroner i året.

KLARE BETINGELSER: Frankrikes nyvalgte president François Hollande fastholder at landets soldater skal hentes hjem fra Afghanistan innen årsskiftet og stiller klare krav for å gi bistand til landet. Her fra en tale under NATO-toppmøtet i Chicago 21. mai. Foto: Philippe Wojazer / REUTERS / NTB SCANPIX
KLARE BETINGELSER: Frankrikes nyvalgte president François Hollande fastholder at landets soldater skal hentes hjem fra Afghanistan innen årsskiftet og stiller klare krav for å gi bistand til landet. Her fra en tale under NATO-toppmøtet i Chicago 21. mai. Foto: Philippe Wojazer / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes nyvalgte president François Hollande fastholder at landets soldater skal hentes hjem fra Afghanistan innen årsskiftet og stiller klare krav for å gi bistand til landet.

Det vil koste nærmere 25 milliarder kroner i året å finansiere de afghanske sikkerhetsstyrkene etter at de vestlige soldater er trukket ut i 2014.

USA er ikke villige til å ta regningen alene og har bedt sine allierte om å bidra. Frankrike er bedt om å bidra med i underkant av 1,2 milliarder kroner i året, opplyser Hollande.

- Vi vil studere denne forespørselen om finansiering, men stiller som vilkår at vi får vite om disse bidragene blir effektivt forvaltet, var alt Hollande ville si om dette under NATO-toppmøtet i Chicago.

Tyskland har alt lovet å stille med drøyt 1,1 milliarder kroner i året til de afghanske sikkerhetsstyrkene etter 2014, mens Storbritannia har lovet å bidra med drøyt 650 millioner kroner årlig.

Hollande akter ikke å la seg presse av den grunn.

- Vi har ikke fastsatt noe beløp og er ikke bundet av hva Tyskland eller andre land gjør, sier den franske presidenten. Først i juli vil Frankrike fatte en beslutning.

Sosialisten Hollande gjentok under NATO-toppmøtet i Chicago sitt løfte fra valgkampen om å hente hjem de franske soldatene fra Afghanistan innen utgangen av året, to år tidligere enn det NATOs timeplan legger opp til.

Frankrike har for tiden 3.400 soldater i Afghanistan, rundt 2.000 av dem frontsoldater.

(NTB)