Frankrike stopper FN

Det spiller liten rolle hva FN vedtar i krigsråd i dag: Frankrike vil uansett stoppe ethvert vedtak som åpner for krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jacques Chirac står fast på at han vil legge ned veto mot en resolusjon som godkjenner en Irak-krig. Fristen for en diplomatisk løsning går ut mandag, sier George W. Bush.

I et intervju med de amerikanske tv-kanalene CNN og CBS søndag sa Chirac at Frankrike står fast på at de ikke vil støtte et angrep på Irak nå fordi de fortsatt tror på en diplomatisk løsning.

- Frankrike er ikke pasifistisk. Vi er heller ikke antiamerikanske. Vi kommer ikke til å bruke vetoretten for å kritisere og irritere USA, men vi mener det finnes en annen løsning, en annen vei, en mindre dramatisk vei enn krig, sa Chirac.

Den franske presidenten er imidlertid villig til å vurdere en frist på 30 dager for at FNs våpeninspektører skal få avslutte sitt arbeid i Irak.

Ultimatum

Etter et møte med Storbritannias statsminister Tony Blair og Spanias statsminister Jose Maria Aznar på Azorene søndag sa USAs president George W. Bush at diplomatiet har 24 timer på seg til å bli enig om et ultimatum til Iraks president Saddam Hussein.

Mandag skal Sikkerhetsrådet holde et møte bak lukkede dører om Irak-krisen. Møtet starter klokken 16.00 norsk tid. Men dersom Frankrike ikke fjerner vetotrusselen, kommer Bush, Blair og Aznar sannsynligvis ikke til å legge fram forslaget til ny Irak-resolusjon for avstemning i Sikkerhetsrådet.

Kaller hjem diplomater

Søndag kalte USA hjem diplomater fra sine ambassader i Israel, Syria og Kuwait. Representasjonen skal holdes på et minimum, og kun helt nødvendig ambassadepersonell blir værende igjen.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier at beslutningen om hjemkallelse tatt på grunn av en forverret sikkerhetsrisiko i regionen. Myndighetene frykter kjemiske og biologiske angrep mot amerikanske ambassader og personer i forbindelse med en eventuell krig i Irak.

Blix: - Blandede signaler

Sjefen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, sier at toppmøtet på Azorene sendte ut blandede signaler.

I et intervju med svensk TV2 søndag sa Blix at USAs president George W. Bush syntes å snakke mest om hvordan Irak skal frigjøres og at han vil sikre at de ikke lenger har masseødeleggelsesvåpen. Statsministrene Tony Blair og Jose Maria Aznar la større vekt på å gi verden en siste sjanse til å stå sammen om å gi Saddam Hussein en siste sjanse.

Blix sa også at han ikke vil utelukke at han kan komme til å ta imot en invitasjon om å besøke Irak en gang til. Han gjorde det imidlertid også klart at FN er rede til å trekke ut våpeninspektørene på kort varsel.

Saddam lover motstand

President Saddam Hussein lover at de irakiske styrkene vil møte et amerikansk angrep med kraftig motstand. I en tale til sine fremste medarbeidere søndag kveld sa Saddam at hans styrker vil «påføre aggressorene store tap».

- Aggressorene vil kollapse når de rammes av den store konfrontasjonen til de modige irakerne, sa Saddam.

Saddam kalte det en stor løgn at Irak fortsatt har forbudte våpen, og han anklaget USA for å utnevne seg selv til verdens overdommer.

- Hvem utnevnte Amerika til den urettferdige dommer for verden, sa han i møtet med sine ledende militære assistenter.

Snart krig

Utenriksminister Jan Petersen (H) tror en Irak-krig nå kan være nær forestående.

- Vi må erkjenne at tiden for en diplomatisk løsning i Irak nå er i ferd med å renne ut, sa utenriksministeren etter toppmøtet på Azorene søndag.

Utenriksministeren oppfordrer Irak til å gripe den siste muligheten til å samarbeide umiddelbart, uforbeholdent og aktivt med våpeninspektørene, og sier det nå er opp til Irak å endre sin tilnærming og slik unngå en krig.

Petersen beklager at Sikkerhetsrådet ennå ikke har greid å komme fram til en samlende løsning, og at rådets behandling av situasjonen på grunnlag av resolusjon 1441 ikke har ført fram. Han håper sterkt at Sikkerhetsrådets medlemmer kommer til enighet, og at det blir en fredelig løsning.

(NTB)