Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Innreiseforbud i USA

Frankrike svarer Trump med å doble antall visum

- Diskriminering er ikke et svar. 

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre dager etter at Donald Trump innførte innreiseforbud svarer Frankrike med å doble antall visum til iranere i 2017, skriver Reuters.

Det var utenriksminister Jean-marc Ayrault som kommenterte presidentordren under et besøk i hovedstaden Tehran i dag.

- Å ønske flyktninger velkommen er en plikt og et spørsmål om solidaritet. Terror har ikke en nasjonalitet og diskriminering er ikke et svar, sa Ayrault.

Vil styrke forholdet

Nyhetsbyrået skriver at Frankrike utstedte rundt 40 000 visum til iranere i løpet av fjoråret.

Frankrike er et av landene som er med i P5+1-gruppa, bestående av FNs sikkerhetsråds fem faste medlemsland - Kina, Frankrike, Russland, Storbritannia og USA, pluss Tyskland.

Gruppa ila Iran sanksjoner som følge av landets atomprogram. Forhandlinger landene i mellom førte i 2015 til en inngåelse av en atomavtale, noe som resulterte i en heving av sanksjonene.

Reuters skriver at doblingen av visum til iranere også kommer som en følge av at Frankrike nå vil styrke den bilaterale kontakten mellom de to landene.

- Splittende og galt

Flere statsledere har de siste dagene reagert på Donald Trumps innreiseforbud.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson kom med følgende kommentar på Twitter:

«Vi kommer til å beskytte rettighetene og frihetene til briter både her hjemme og i utlandet. Splittende og galt å stigmatisere på bakgrunn av nasjonalitet.»

Samtidig har London-ordfører Sadiq Khan karakterisert forbudet som «skammelig og slemt», mens statsminister Theresa May uttalte at britiske myndigheter ikke var enige i innreiseforbudet.

Statsminister Erna Solberg sa i går til Dagbladet at hun ikke synes det er riktig å innføre forbudet.

«Vi skal være besluttsomme i kampen mot terror, men jeg synes ikke det er riktig å skjære så mange mennesker fra enkeltland over én kam», skrev hun.

Farage støtter Trump

Justin Trudeau, statsminister i Canada, uttalte lørdag at flyktninger er velkomne til dem.

«Til dem som flykter fra forfølgelse, terror og krig, vi i Canada ønsker dere velkommen, uavhengig av hvilken religion dere tilhører. Mangfold er vår styrke #WelcomeToCanada», skrev han på Twitter.

Blant dem som har støttet opp under Trumps innreiseforbud, er Brexit-general Nigel Farage.

I et tv-intervju med BBC i går ønsket han forbudet velkommen. På spørsmål om han var enig i innreiseforbudet svarte han følgende:

- Jeg er det. Fordi jeg tror at om du bare ser på hva som skjer i Frankrike og Tyskland, etter Merkels politikk på dette området som var å slippe inn alle fra overalt, se på hva som har skjedd, sa Farage.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media