FRANKRIKE VEDKJENNER SEG SKYLD I DEPORTASJONEN AV JØDER FRA LANDET: Her samles jøder i det som var Drancy-leieren under Den andre verdenskrig. Fra den 20. august 1941 til slutten av krigen, ble mer enn 70 000 jøder sendt til Drancy og deretter deportert til konsentrasjonsleirene. Foto: Scanpix
FRANKRIKE VEDKJENNER SEG SKYLD I DEPORTASJONEN AV JØDER FRA LANDET: Her samles jøder i det som var Drancy-leieren under Den andre verdenskrig. Fra den 20. august 1941 til slutten av krigen, ble mer enn 70 000 jøder sendt til Drancy og deretter deportert til konsentrasjonsleirene. Foto: ScanpixVis mer

Frankrike tar ansvar for jødedeportasjoner

«Gjorde uvanlig stor og alvorlig skade».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Frankrikes høyeste domstol har fastslått at den franske stat var ansvarlig for deportasjoner av franske jøder under annen verdenskrig.

Domstolen kaller jødeforfølgelsene for et fullstendig brudd med verdiene og prinsippene til den franske republikken, og fastslår at de gjorde uvanlig stor og alvorlig skade.

Nazijegeren Serge Klarsfeld, hvis far ble deportert fra Frankrike, sier han er fornøyd med kjennelsen.

- Frankrike viser seg nå som en leder blant land som vedkjenner seg sin fortid, sier han.

Selv om domstolen Conseil dEtat er klar i sin fordømmelse av franske myndigheters behandling av jøder under krigen, ser ikke kjennelsen ut til å åpne for flere erstatningssøksmål fra familiene til dem som ble deportert.

Domstolen fastslår at lavere domsinstanser må avgjøre spørsmål om erstatning, men fremholder samtidig at staten allerede har innfridd sine forpliktelser og handlet i samsvar med europeiske retningslinjer.

Ifølge Serge Klarsfeld er ikke erstatninger lenger et viktig spørsmål.


(NTB)