Frankrike trosser kidnapperne

Gjennomførte forbudet mot muslimske hodesjal på skolene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom optimistiske meldinger om de to franske journalistene som er kidnappet i Irak av en gruppe ytterliggående muslimer som krever at Frankrikes forbud mot å bære religiøse symboler på skolen oppheves. Meldingene gikk ut på at de to journalistene hadde det bra og kunne bli løslatt snart.

- De to mennene er i live og ved god helse, og de blir godt behandlet, sa Frankrikes Irak-ambassadør Bernard Bajolet tidlig torsdag kveld.

Nekter å bøye av

Frankrike nektet å bøye av for kidnappernes krav da skolene åpnet for 12 millioner elever etter sommerferien torsdag.

Det ble ikke rapportert om protester mot forbudet, som også gjelder andre «iøynefallende» religiøse symboler som jødiske kalotter, kristne kors og turban.

Selv i skoler med mange muslimske kvinnelige elever, ble det sett få jenter med hijab. Men noen bar hodesjalet fram til skoleporten.

- Jeg vil ta det av når jeg kommer på innsiden, forklarte tenåringsjenta Mounana Ouliat til fransk TV.

Utilsiktet

Jacques Brel-skolen ved Paris hadde i fjor 52 elever med sjal. Men ved skolestart torsdag ble ingen sett med hijab.

- Første skoledag går rolig for seg, elevene er kommet på skolen, alt er som normalt, sa Hanifa Cherifi, medlem av statlig organ som overvåket virkningen av den nye loven.

Gisselkrisen i Irak førte til at også muslimske organisasjoner oppfordret elever til å gå på skolen uten sjal torsdag.

- Vi har bedt jentene om ikke å protestere, sa Fouad Alaoui, generalsekretær i Unionen av franske muslimske organisasjoner.

Dermed kan gisseltakernes aksjon fått en utilsiktet konsekvens. Frankrike står samlet imot dem, og det er nesten umulig for muslimer i Frankrike å protestere mot forbudet.

Optimisme

Før den franske ambassadøren uttalte seg hadde en delegasjon med franske muslimer hatt samtaler med religiøse ledere i Bagdad for å få frigitt gislene. Etter samtalene var franskmennene optimistiske.

- Kidnapperne ønsker å frigi dem, men vet ikke hvordan. De frykter amerikanerne, og er dessuten redd for at gislene kan havne i hendene på en annen gruppe, sa en talsmann for delegasjonen.

Medlemmer i delegasjonen skal ha mottatt bevis for at de to franskmennene har det bra, og de tror på en snarlig løslatelse.

- Vi er optimistiske og trygge på at de snart vil bli satt fri, sa Mohamed Bichari, visepresident i Frankrikes muslimske råd (CFCM) på en pressekonferanse torsdag.

Den franske utenriksministeren Michel Barnier har reist mellom en rekke hovedsteder i Midtøsten de siste dagene for å få gislene løslatt.

Overrumplet

Journalistene Georges Malbrunot og Christian Chesnot ble fanget mellom Bagdad og Najaf av en gruppe som kaller seg Iraks islamske hær 20. august.

Frankrike ble fullstendig overrumplet over kidnappingen. Landet har vært en høylytt kritiker av USAs angrep på Irak, og har ikke militære styrker i landet .

Både den arabiske verden og franske muslimer har protestert mot kidnappingen.

Bakgrunnen for forbudet er Frankrikes sterke historiske tradisjon for å skille mellom stat og kirke. Hensikten er å holde holde de offentlige skolene fri for religiøs ekstremisme.

(NTB)

-Bildetekst(er):

Scanpix ID: sp5ab2a4En kvinnelig student kom til en videregående skole i byen Villeneuve D'ascq i Nord-Frankrike iført et hodetørkle, men fjernet tørklet idet hun gikk inn på skolen i respekt for den nye loven som trådte i kraft da skoleåret begynte. (Foto: REUTERS/Pascal Rossignol/SCANPIX) (Breddebilde)

<B>FORBUD: To unge muslimske jenter i den franske byen Lille tar på seg hodeplaggene etter skoledagen er over.
Georges Malbrunot (til høyre) og Christian Chesnot er kidnappet i Irak.