Frankrike ventet terrorangrep

Frankrike hadde allerede utplassert tusenvis av soldater og politi landet rundt da terroren rammet i går.

BEREDSKAP: En fransk soldat står vakt ved Eiffeltårnet. Paris har vært på høyeste terrorberedskapsnivå siden januar, men klarte ikke å forhindre gårsdagens angrep der minst 127 mennesker mistet livet. Foto: Guillaume Horcajuelo / EPA
BEREDSKAP: En fransk soldat står vakt ved Eiffeltårnet. Paris har vært på høyeste terrorberedskapsnivå siden januar, men klarte ikke å forhindre gårsdagens angrep der minst 127 mennesker mistet livet. Foto: Guillaume Horcajuelo / EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter angrepene mot Charlie Hebdo-redaksjonen 7. januar ble Frankrikes terrorberedskap hevet til øverste nivå; Alert atentat. Den ble senket for resten av landet etter ei uke, men Paris har fortsatt operert med høyeste terrornivå fram til gårsdagens koordinerte terroraksjon.

Beredskapsnivået innebærer en definitiv trussel; at man venter et stort terrorangrep og jobber for å forsvare seg mot dette.

Som konsekvens av det hevede beredskapsnivået ble 10 000 militære og 1000 politifolk utstasjonert landet rundt for å beskytte mulige terrormål, og mange av disse var fortsatt utplassert da terroren rammet igjen i går. De siste månedene har synagoger, landemerker og offentlige bygninger vært spesielt bevoktet.

Men til tross for at beredskapsnivået i Paris var på det høyeste, ble byen rammet igjen.

En av de åtte antatte terroristene er identifisert. Politiet har identifisert ham igjennom fingeravtrykk. Han omtales som en mann som var kjent av den franske etteretningen som en radikalisert.

Arrestasjon en uke før Etteretningsbloggen Sofrep skriver at fransk politi og etteretning for flere uker siden var i møter med tysk føderalt politi for å diskutere et nært forestående terrorangrep mot Paris.

Dette er ikke bekreftet, og Dagbladet har ikke klart å finne andre som utifra egne kilder melder om dette.

Det som nå er på det rene er at en 51-åring som ble arrestert i Bayern i forrige uke, knyttes til gårsdagens terroraksjon i Paris.

Mannen ble arrestert ved den tysk-østerrikske grensen 5. november, med blant annet skytevåpen, eksplosiver og håndgranater i sin besittelse. Han var på vei mot Paris, skriver The Guardian.

Åtte timer før terroren rammet i går, stormet fransk politi togstasjonen Gare de Lyon, etter melding om en bombetrussel. En mann skal ha blitt arrestert, og stasjonen ble evakuert.

Fåfengt beredskap Til tross for det hevede terrornivået, har det vært tre mindre terrorangrep mot Frankrike før gårsdagens koordinete aksjon i Paris.

• 19. april 2015: En fransk-algerisk mann dreper en kvinne i Villejuif mens han forbereder angrep på ei kirke. Han påfører seg selv skuddskader og blir kort etter pågrepet av politiet.

• 27. juni 2015: En person ble pågrepet etter et angrep på en gassfabrikk øst i Frankrike. En person ble halshogd under angrepet.

• I august ble en 26 år gammel marokkaner overmannet av tre turister i det han gikk til angrep med Kalashnikov på et hurtigtog fra Amsterdam til Paris.

FÅFENGT BEREDSKAP: En fransk politimann sikter mot restauranten Le Petit Cambodge i paris i går kveld. EPA/ETIENNE LAURENT
FÅFENGT BEREDSKAP: En fransk politimann sikter mot restauranten Le Petit Cambodge i paris i går kveld. EPA/ETIENNE LAURENT Vis mer

I juli ble granater og store mengder eksplosiver stjålet fra et et militæranlegg i Miramas sørøst i Frankrike. Tyvene skal ha kommet seg unna med 200 detonatorer i tillegg til granater og plastisk sprengstoff.

I tillegg til økt bevoktning fra militæret og politiet siden januar, har den franske etteretningen operert med utvidede fullmakter det siste halve året.

I mai vedtok Frankrike en ny og omfattende overvåkningslov, som blant annet gir etteretningen anledning til å overvåke telefonaktivitet og epost uten rettslig ordre.