Frankrike vil ha hastemøte om slavehandel i Libya i FN sikkerhetsråd

Frankrike ber om et hastemøte om slavehandel i Libya i FNs sikkerhetsråd etter at en video dokumenterte at afrikanere blir solgt som slaver i landet.

SELGES TIL HØYSTBYDENDE: CNN fikk tilsendt en urovekkende video i sommer, av det som tilsynelatende er en slaveauksjon i Libya. Menneskene som blir solgt er migranter og flyktninger. De valgte så å dra til landet, for å kunne dokumentere slavehandelen selv. På grunn av videoen ønsker Frankrike nå å ha et hastemøte. Video: CNN Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– Frankrike bestemte seg i morges for å be om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere saken, sa utenriksminister Jean-Yves Le Drian til nasjonalforsamlingen i Paris onsdag.

Som ett av de faste medlemmene i Sikkerhetsrådet, har Frankrike anledning til å innkalle til hastemøte.

I forrige uke viste CNN en video som tilsynelatende viser en auksjon der svarte menn blir presentert som jordbruksarbeidere for nordafrikanske kjøpere og solgt for 400 dollar, eller knapt 3.300 kroner.

Tidligere onsdag hadde Frankrikes president Emmanuel Macron et møte med AU-sjef Alpha Conde, hvorpå han fastslo at det som skjer er så ille at det dreier seg om forbrytelser mot menneskeheten.

Uttalelsen kom dagen etter at FNs generalsekretær António Guterres ba om at saken blir etterforsket som mulige forbrytelser mot menneskeheten.

Tidligere har en rekke organisasjoner advart om at migranter som blir sittende fast i Libya i sitt forsøk på å nå Europa, lever under forferdelige forhold i fangeleirer. de har også anklaget EU for å bidra til migrantenes skjebne ettersom unionen har innledet et samarbeid med den libyske kystvakten for å hindre at migranter tar seg til Europa.

Nyhetsbyrået AFP snakket denne uken med flere afrikanske menn i Kamerun som fortalte at de har vært slaver i Libya.

– Det var et rent helvete, sier Maxime Ndong, en av 250 migranter som tirsdag ankom Kamerun med et fly som var chartret av Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

– Hvis du nekter, så skyter de deg. Det er folk som har dødd, sier Ndong.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer