Frankrike vil ikke delta mot Irak

PARIS (NTB-AFP): Frankrike vil ikke delta i noen militæraksjon mot Irak, sa utenriksminister Hubert Vedrine på radio i går. Samtidig reiste den britiske utenriksministeren Robin Cook til Midtøsten for å samle støtte til et mulig angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi har ikke til hensikt å bli involvert i noen militæraksjon, sa Vedrine på spørsmål om Frankrike ville slutte seg til USA og Storbritannia i et angrep på Irak.

Han sa at Frankrike arbeider for å løse krisen med diplomatiske midler og gjennom politisk overtalelse, og han tvilte ikke på at det vil lykkes.

Han mente også at Irak hadde tatt et skritt framover for å løse krisen med sitt forslag om å åpne et antall palasser for FN-inspeksjon. Men at det ennå ikke var nok, og at det var nødvendig med sterkere press på Bagdad.

- Det er ikke nedverdigende å akseptere internasjonale inspeksjoner. Vi må ikke gi oss, og vi må være tålmodige.

Nytt tilbud

Den britiske utenriksministeren Robin Cook fortalte om ytterligere et tilbud som Irak skal ha satt fram i samtaler med den russiske utsendingen i Bagdad.

Saddam Hussein skal ha foreslått at FN-inspektørene får inspisere 45 mistenkelige anlegg, men bare en gang.

Cook sa tilbudet ikke var bra nok, men at det likevel er et skritt framover og viser at presset på Saddam bærer frukter.

Cook var i dag i Saudi-Arabia for å samle støtte til en mulig militæraksjon mot Irak. Han møtte kronprins Saud al-Faisal i formiddag og skal senere fly til Kuwait.

Han sa det var viktig å forklare hvor utsatte de to landene er for Iraks masseødeleggelsesvåpen, og han sa også at reisen var ment å vise at krisen ikke bare dreier seg om en konfrontasjon mellom Irak og USA.

Den britiske statsministeren var i Washington for å møte USAs president Bill Clinton. I flere tv-intervjuer i Washington understreket han at Saddam måtte stanses, om nødvendig med makt.

- Det verste over

Russlands president Boris Jeltsin sa på sin side at det verste syntes å være over, selv om det fortsatt gjensto problemer.

Men han understreket igjen at USA ikke måtte tillates å gjennomføre et militært angrep på Irak. Dagen før hadde Jeltsin skapt bølger ved å si at en intervensjon kunne føre til verdenskrig.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer