Flyktningkrisa:

Frankrike vil starte asylsentre i Libya

For å unngå at folk drukner i Middelhavet.

NÆR VED Å DRUKNE: Denne gummibåten var nær ved å gå under da hjelpearbeidere fra det spanske Proactiva Open Arms reddet dem, rundt 20 kilometer utenfor Libyas kyst for to dager siden. Båten var lastet med over 120 personer, inkludert gravide kvinner og barn. Det var også flere døde personer i bunn av båten. Foto: Santi Palacios / Ap / Scanpix
NÆR VED Å DRUKNE: Denne gummibåten var nær ved å gå under da hjelpearbeidere fra det spanske Proactiva Open Arms reddet dem, rundt 20 kilometer utenfor Libyas kyst for to dager siden. Båten var lastet med over 120 personer, inkludert gravide kvinner og barn. Det var også flere døde personer i bunn av båten. Foto: Santi Palacios / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fakta flyktningkrisa:

  • 112 018 personer har ankommet Europa via Middelhavet hittil i år.
  • 2361 personer har druknet.
  • Italia har mottatt 93 417 personer per 23. juli i år (mot 88 108 i 2016). Hellas har mottatt 10 519 (159 657 i 2016).
  • EU og Tyrkia-avtalen fra i fjor gjør at flertallet båtflyktninger nå reiser den farligste ruta: Fra Libya til Italia.
  • Italia og Hellas har gang på gang bedt EU-land ta sin del av byrden, men blir ikke hørt.
  • Kilde: IOM

(Dagbladet): Emmanuel Macron, Frankrikes president, annonserte i dag at landet vil opprette sentre for folk kan søke om asyl til Frankrike i Libya allerede fra i sommer, melder den franske avisa Le Figaro.

- Sentrene skal bidra til at folk unngår å ta enorme risikoer ved å sette seg i båter over Middelhavet, for å søke om asyl, forklarer Macron.

- Motvillige EU-land

Hittil i år har over 112 000 personer risikert livet og satt seg i lite sjødyktige båter for å komme seg til Europa, for å søke om asyl. Hele 2361 personer har dødd i forsøket.

Grunnen til at tusenvis av mennesker setter seg i båter, med livet som innsats, er at de må være på europeisk grunn for å søke om asyl i Europa.

- Nå vil folk i stedet kunne søke om asyl til Frankrike i Libya, sier Macron og fortsetter:

- Vi har forsøkt å gjøre dette med andre europeiske land, men de er veldig motvillige. Men vi, Frankrike, gjør det.

VIL MEGLE: Den franske presidenten Emmanuel Macron (midten) klarte denne uka å samle de to libyske lederne, statsminister Fayez al-Sarraj (t.v) og generalen Khalifa Haftar, som kontrollerer det østlige Libya. Målet er fred i det krigsherjede Libya, der krigsherrer og militser har fått herje i seks år. Foto: Jacques Demarthon / Afp / Scanpix
VIL MEGLE: Den franske presidenten Emmanuel Macron (midten) klarte denne uka å samle de to libyske lederne, statsminister Fayez al-Sarraj (t.v) og generalen Khalifa Haftar, som kontrollerer det østlige Libya. Målet er fred i det krigsherjede Libya, der krigsherrer og militser har fått herje i seks år. Foto: Jacques Demarthon / Afp / Scanpix Vis mer

Målet er å la folk få søke om asyl i Libya, «for å unngå at de risikerer livene sine med å sette seg i båt over Middelhavet».

Megler Macron

Macron viser videre til at et sted mellom 800 000 og en million flyktninger og migranter befinner seg i Libya.

- De er i leire og hangarer hvor livsforholdene er grusomme, sier Macron, som nå understreker nødvendigheten med å stabilisere det krigsherjede og lovløse Libya.

Macron har denne uka forsøkt å mekle fred i Libya ved å møte Libyas anerkjente statsminister Fayez Sarraj og generalen Khalifa Hiftar, som har kontrollen i den østlige delen av Libya.

- Følg etter, Norge

Sentre for å søke om asyl til europeiske land er allerede etablert i Hellas og Italia, i et forsøk på å avhjelpe EUs grenseland i sør, som får den største andelen av flyktninger og migranter.

- Tyskland har etablert sentre hvor folk kan søke om familiegjenforening i både Tyrkia, Irak og Libanon. Dette er veldig bra fordi det gjør at folk slipper å ta den farefulle ferden over Middelhavet for å søke om asyl, sier Joel Millman, talsmann i FNs migrasjonsbyrå (IOM), til Dagbladet denne uka.

Han og IOM «håper at Norge og andre europeiske land vil gjøre som Tyskland», og nå Frankrike. Millman håper også at både Norge og andre land kan ta i bruk «mer kreative» metoder for å unngå at folk risikerer livet over Middelhavet.

- Da kan vi unngå at folk dør på veien for å søke om asyl, sier Millman.

NB: Dagbladet siterte ovenfor Joel Millman på at «folk kan søke om asyl», men han viste til at folk kan søke om «familiegjenforening» med folk i Tyskland fra både Tyrkia, Irak og LIbanon. Dagbladet beklager misforståelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer