PROSTITUSJON:  Dette er blitt et vanlig syn på lørdagskvelder i Oslo sentrum. Klokka har nettopp passert 00.30 og rett under Stortingets utelamper prostituerte som tilbyr sine tjenester. I løpet av en halvtime i området ble Dagbladets fotograf tilbudt å kjøpe sex og dop en rekke ganger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PROSTITUSJON: Dette er blitt et vanlig syn på lørdagskvelder i Oslo sentrum. Klokka har nettopp passert 00.30 og rett under Stortingets utelamper prostituerte som tilbyr sine tjenester. I løpet av en halvtime i området ble Dagbladets fotograf tilbudt å kjøpe sex og dop en rekke ganger. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Frankrike vurderer forbud mot sexkjøp

Inspirert av Sverige og Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er to politikere fra Sosialistpartiet som står bak det nye lovforslaget. Ifølge dem er målet å sørge for at færre kjøper sex.

- Uten kunder ville det ikke vært noen prostitusjon, det er en selvfølgelighet. Men vi vet også at det alltid vil finnes prostitusjonskunder. Vårt mål bør derfor være å forsøke å redusere antallet, sier Maud Olivier, én av de to forslagsstillerne.

Ifølge lovforslaget skal sexkjøp bøtelegges med 1.500 euro, tilsvarende om lag 12.000 kroner. Bøtene kan fordobles ved gjentatte lovbrudd.

Vil hjelpe prostituerte I tillegg skal kjøperne kunne dømmes til å ta et kurs om hvilke forhold prostituerte lever under.

De prostituerte, som det finnes mellom 20.000 og 40.000 av i Frankrike, skal derimot ikke straffes. I stedet skal de tilbys hjelp til å komme seg ut av prostitusjonen og til å finne husrom og arbeid.

Utenlandske prostituerte skal dessuten få hjelp til å sikre seg fransk statsborgerskap.

Menneskehandel med prostituerte er et økende problem i europeiske land, og prostituerte hentes fra både Øst-Europa og fra Afrika.

Ifølge fransk statistikk har andelen utlendinger blant de prostituerte økt fra 20 prosent i 1990 til hele 90 prosent i dag.

Sverige som forbilde Det var Sverige som var først ut med et forbud mot sexkjøp. Forbudet ble innført i 1999 og har i løpet av det siste tiåret ført til et dramatisk fall i antall prostituerte på gatene i Sverige.

Dette har i sin tur inspirert Norge, Island og Finland til å vedta lignende lover.

Andre land har valgt andre løsninger, og i Tyskland ble prostitusjon legalisert i 2001. Men kritiske røster mener dette har fått sexmarkedet i Tyskland til å vokse, samtidig som svært få prostituerte har benyttet seg av muligheten til sosiale ytelser som legaliseringen var ment å gi.

Voldsom debatt I Frankrike har debatten den siste tida rast om det nye lovforslaget, og flere av motargumentene er gjenkjennelige fra den norske debatten.

En rekke organisasjoner som arbeider for eller med prostituerte advarer for eksempel mot at et forbud mot sexkjøp vil gjøre prostituerte mer sårbare ved å tvinge virksomheten under bakken og lenger vekk fra støttesystemene og helsetjenestene.

Meningsmålinger viser at bare én av fem spurte franskmenn er for et forbud mot sexkjøp. Men det er likevel ventet at forslaget vil få flertall i nasjonalforsamlingen.

(NTB)