Frankrikes førstedame er blitt «førsteflause»

Kjæresten til Frankrikes president François Hollande ønsker fienden til mannens ekskone lykke til med valg i twittermelding.

TABBETWITRET: Presidentkjæresten, Valérie Trierweilers tabbe, ble onsdag slått stort opp i franske medier. Både venstreorienterte Liberation og konservative Figaro mener at utspillet er skadelig for presidenten. Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
TABBETWITRET: Presidentkjæresten, Valérie Trierweilers tabbe, ble onsdag slått stort opp i franske medier. Både venstreorienterte Liberation og konservative Figaro mener at utspillet er skadelig for presidenten. Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den omdiskuterte meldingen skryter Valérie Trierweiler av kandidaten Olivier Falorni, en sosialistisk dissident, og ønsker ham lykke til i søndagens valg.

Det ville kanskje ikke vakt så mye oppmerksomhet hvis det ikke var for at Falornis motkandidat er Hollandes tidligere samboer Ségolène Royal, som Hollande også har fire barn sammen med. Hollande selv støtter lojalt opp om sin ekssamboers kandidatur.

At Trierweiler støtter Royals fremste rival, blir ikke tatt godt imot i Sosialistpartiet, i franske medier og neppe heller på hjemmebane.

Trierweiler må blant annet finne seg i å bli satt på plass av statsminister Jean-Marc Ayrault, som mener at Trierweiler bør være noe mer diskré fremover.

- Jeg forstår at ting alltid er litt komplisert i begynnelsen, men alle må finne sin plass, sier han.

Kritisk presse Trierweilers tabbe ble onsdag slått stort opp i franske medier. Både venstreorienterte Liberation og konservative Figaro mener at utspillet er skadelig for presidenten.

«Frankrikes førsteflause», skriver Liberation i et helsides oppslag, der Trierweiler er avbildet med armene i kors, øynene lukket og et skjevt smil.

Avisen fremholder at hun har satt Hollande i en delikat situasjon bare fire dager før siste runde i valget på ny nasjonalforsamling.

Høyre-avisen Figaro går enda lenger. Det slås det fast at den lille meldingen vil ha store konsekvenser for Hollande, og at den har ført til både forundring og forvirring i Hollandes Sosialistparti.

- Latterlig Saken blir også brukt flittig av det konservative partiet UMP for alt den er verdt.

UMP-politikeren Eric Ciotti er blant dem som mener Hollandes stilling er sterkt svekket ettersom Trierweiler tilsynelatende har blandet privatlivet til Hollande inn i politikken.

- Denne saken er en hån mot vårt land og vårt statsoverhode. Det er en grotesk og latterlig situasjon som svekker stillingen til vårt statsoverhode, sier Ciotti i et radiointervju.

(NTB)