Frankrikes neste president?

Segolene Royal er sosialistenes kandidat til neste års valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Segolene Royal vant i går over 60 prosent av stemmene fra partifellene, og blir med det sosialistenes kandidat til neste års presidentvalg. Det betyr at Frankrike kan få sin første kvinnelige president noensinne.

Etter at seieren ble kjent, sa Royal at hun ønsket å skrive et nytt kapittel i Frankrikes historie.

- Jeg ønsker forandringer, og vil gi dem troverdighet og legitimitet. I dag tror jeg at jeg har fått legitimiteten, sa Royal.

- Ekkel mannssjåvinisme

Hennes støttespillere mener 53 år gamle Royal vil stå for en ny kurs i fransk politikk. Der andre er tunge og seriøse, er hun lett og folkelig. Mange mener hun er akkurat hva landet trenger.

- Det ville gjøre oss godt, sier Philippe Chleq fra sosialistpartiet til nyhetsbyrået AP.

- Det er så mye mannssjåvinisme i politikken at det er ekkelt. Hun kan forandre på det.

Ny retning

FØRSTE KVINNE: Segolene Royal er sosialistenes kandidat til neste års presidentvalg. Foto: EPA/ Scanpix
FØRSTE KVINNE: Segolene Royal er sosialistenes kandidat til neste års presidentvalg. Foto: EPA/ Scanpix Vis mer

Og Royal lover å bryte med fortiden. Som mor til fire har hun fått tyngde i debatten rundt ungdomsopprørene som lenge har preget Paris. I en meningsmålingen utført av den franske avisa Le Figaro kommer det fram at hun vinner støtte på at hun «forstår franskmenn» og «lytter til befolkningen.»

Men med sine slagord som «deltagende demokrati» og «kollektiv intelligens» har Royal har av mange blitt kritisert for å være populistisk. Da hun ble spurt om hun mente Tyrkia burde få bli medlem av EU, svarte hun «min mening er den franske befolkningens mening».

Duell

Selv om det er mange kandidater som nå forbereder seg til valget 22. april neste år, er det ifølge BBC ventet at duellen vil stå mellom Royal og nåværende innenriksminister Nicolas Sarkozy.

En meningsmåling utført denne uken antyder at det kan bli et tett løp. Av de spurte støtter 30 prosent Royals kandidatur, og 34 prosent ønsker seg Sarkozy.

Bikinibilder

Det er fem år siden sosialistene sist var i regjering. De hadde, under Lionel Jospins ledelse styringen av landet fra 1997 til 2002. Det endte i et pinlig dårlig valg hvor Jospin endte på tredjeplass. Partiet har siden den gang lett etter en ny kurs.

Politiske fløyer drar i hver sin retning, og Royal har en utfordring i å forsøke å samle partiet før neste års valg.

Frankrikes neste president?

- I morgen begynner jeg arbeidet med å samle dem, sier hun. - Også dem som ikke stemte på meg.

Segolene ble tidlige i år ufrivillig kjent som politikeren i bikini etter at badebilder av henne ble publisert i sladre-bladet Closer. Hun var også med på listen over verdens smarteste og stiligste kvinner.

Gårsdagens valg sto mellom Royal, tidligere statsminister Laurent Fabius og tidligere finansminister Dominique Strauss-Kahn.