Valg Frankrike Emmanuel Macron

Frankrikes politiske prins kan innta presidentpalasset

For et par år siden visste få franskmenn hvem Emmanuel Macron var. Nå kan han bli president før fylte 40 år.

SMILENDE KANDIDAT: Emmanuel Macron har startet sin egen politiske bevegelse, En Marche! (Fremad!), og nevnes stadig som den heteste kandidaten til å bli Frankrikes neste president. Men Frankrike-valget er fullt av overraskelser, og ingen tør si noe sikkert. Her hilser Macron på sine tilhengere. Foto: NTB Scanpix 
SMILENDE KANDIDAT: Emmanuel Macron har startet sin egen politiske bevegelse, En Marche! (Fremad!), og nevnes stadig som den heteste kandidaten til å bli Frankrikes neste president. Men Frankrike-valget er fullt av overraskelser, og ingen tør si noe sikkert. Her hilser Macron på sine tilhengere. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fakta Emmanuel Macron

  • 39 år, gift, tre bonusbarn og sju bonusbarnebarn.
  • Tidligere bankmann. Også vært økonomiminister under Francois Hollande.
  • Startet sitt eget parti: En Marche! (Fremad!) i 2016.
  • Kan bli president før fylte 40 år.

For ett år siden hadde ikke en gang yngstemann i presidentvalgkampen, Emmanuel Macron (39), sin egen bevegelse. Men på mindre enn ett år har den til enhver tid smilende Macron og hans energiske støttespillere i En Marche! (Fremad) tatt teten i den franske presidentvalgkampen.

Macron er til og med en vinner-favoritt.

Piano, fotball og boksing

UNGT TALENT: Her er Emmanuel Macron på vei ut av presidentpalasset for to år siden. Den gangen var han president Francois Hollande sin økonomiminister. Snart kan Macron være den som flytter inn i Elysee-palasset. Foto: NTB Scanpix
UNGT TALENT: Her er Emmanuel Macron på vei ut av presidentpalasset for to år siden. Den gangen var han president Francois Hollande sin økonomiminister. Snart kan Macron være den som flytter inn i Elysee-palasset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvem er så Frankrikes superraskt klatrende politiske stjerne?

Macron er eldstesønn og har to søsken. Foreldre er leger, og familien vokste opp i den lille byen Amiens, nord i Frankrike. Han sier at han er «født på venstresida... mine foreldre stemte til venstre, min bestemor var til venstre... og det gir deg en overbevisning», ifølge The Guardian.

Han var en populær gutt som var omgjengelig, flink til å lytte - og veldig skoleflink. Den talentfulle unggutten gikk ut med best mulige skoleresultater og ble sendt på en prestisjefylt videregående skole i Paris, og fortsatte studiene på eliteskolen Science Po. Så ble han en av de beste studentene ved l'ENA, Frankrikes prestisjefylte skole for vordende politiske ledere og andre innflytelsesrike franskmenn.

SJARMØR: I motsetning til president Francois Hollande, har Emmanuel Macron enorm sjarm, og er langt kjappere og morsommere i replikken. Foto: NTB Scanpix 
SJARMØR: I motsetning til president Francois Hollande, har Emmanuel Macron enorm sjarm, og er langt kjappere og morsommere i replikken. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Macron er en person med mange talent. Han er en prisvinnende pianist, praktiserer fransk boksing, er veldig fotballinteressert - og har en mastergrad i filosofi.

Møtte kona som 15-åring

Emmanuel Macron måtte tidlig kjempe for det som var viktig for ham. Han ble forelska i sin drama- og fransklærer, den 24-år eldre Brigitte Trogneaux. Foreldre og omgivelser var i mot forholdet, men Macron bøyet ikke av.

Lærer Trogneux var da gift og hadde tre barn. I 2007 giftet paret seg, og kona, som i dag har sju barnebarn, hjelper Macron med hans taler.

FØLGES TETT: Emmanuel Macron (t.h) møtte kona si, Brigitte Trogneux, da han var 15 år. Hun var hans fransk- og dramalærer, og 24 år eldre enn elev Macron. Deres forhold følges tett i Frankrike. Her feiret de påske i Pyrineene. Foto: NTB Scanpix
FØLGES TETT: Emmanuel Macron (t.h) møtte kona si, Brigitte Trogneux, da han var 15 år. Hun var hans fransk- og dramalærer, og 24 år eldre enn elev Macron. Deres forhold følges tett i Frankrike. Her feiret de påske i Pyrineene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
I ALLES SØKELYS: Emmanuel Macron og kona Brigitte Trogneux jobber tett sammen om presidentkandidatens taler og her er avbildet under en valgkampenje i Bagneres de Bigorre i påska. Foto: NTB Scanpix 
I ALLES SØKELYS: Emmanuel Macron og kona Brigitte Trogneux jobber tett sammen om presidentkandidatens taler og her er avbildet under en valgkampenje i Bagneres de Bigorre i påska. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Etter studiene startet Macron som bankmann i Rothschild. Vellykket, også her. Han ble hentet inn som rådgiver for president Francois Hollande, og i 2014 gjorde Francois Hollande ham til den yngste økonomiministeren siden Valérie Giscard d'Estain, seinere president.

- Tomhet i system

I fjor gikk Macron av som næringsminister, og startet sin egen bevegelse, Fremad!

- Jeg har sett tomheten i det politiske systemet vårt fra innsiden... Jeg avviser dette systemet, sa han i en tale der han også ba om en «demokratisk revolusjon», uten at han utdypet dette så veldig, ifølge The Telegraph.

Macron gikk voldsomt ut mot den politiske klassen i Frankrike, og sier at han vil bryte med «tomheten og selvtilfredsstillheten» som råder i fransk politikk. Han lover også at han vil velge mange mennesker som ikke er en del av den tradisjonelle franske politikerklassen. Både kvinner og folk uten politisk karriere loves plass, ifølge Macron.

Macron sier at han vil fylle de 577 setene med kvinner og folk fra det franske samfunnet, som ikke er en del av den tradisjonelle franske politikerklassen.

Ikke venstre, ikke høyre

FORFATTER: Emmanuel Macron hilser på en datter under en boksigneringsseanse i Paris. Foto: NTB Scanpix
FORFATTER: Emmanuel Macron hilser på en datter under en boksigneringsseanse i Paris. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men hva står så Macron og hans under ett år gamle bevegelse for, rent politisk?

«Ikke venstre, ikke høyre», men «for Frankrike», er Fremad! sitt slagord. Videre framhever de at bevegelsen er «pragmatisk og rettferdig», og at de går mot den tidligere venstre- og høyreaksen i Frankrike.

I fjor publiserte Macron boka Revolution, hvor han omtaler seg som en liberal økonom, men som også er opptatt av sosial likhet og minstelønnsatser.

Mye skal til likevel til for at Macron og hans frivillige hjelpere skal klare å nå til topps.

SMILENDE KANDIDAT: Emmanuel Macron, her på valgkampanje i Bagneres de Bigorre. Foto: NTB Scanpix 
SMILENDE KANDIDAT: Emmanuel Macron, her på valgkampanje i Bagneres de Bigorre. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Fra dør til dør

Mens sosialister og republikanere har etablerte lokalkontor over hele landet, har Emmanuel Macron og hans Fremad!-bevegelse tusenvis av entusiastiske og ubetalte frivillige medhjelpere. De bruker private leiligheter og biler som kontor, og mange av disse har aldri før vært involvert i politikk, skriver The Guardian, som har fulgt en av de frivillige.

Aldri før har en presidentkandidat forsøkt å gå til valg uten et etablert parti i ryggen.

Det er mindre enn ett år siden at En Marche! ble etablert, og startet med en dør-til-dør-kampanje, der frivillige dro rundt og spurte franskmenn om hva de synes var galt med Frankrike.

Fremad! har nå mer enn 230 000 medlemmer, og er aktive med å samle inn pengedonasjoner for sitt arbeid. Sjøl har Emmanuel Macron tatt opp et personlig lån på rundt åtte millioner Euro, ifølge The Guardian.

Smil og frihet

Fremad!-aktivistene har nå som mål å overbevise flest mulig om å stemme på den nye bevegelsen, og skal gjøre det overalt: På bakeriet, på toget, med kolleger - og ved å arrangere middager.

De skal gjøre som Macron: Smile. Målet er å nå fram til de mange velgerne som ikke har bestemt seg.

- Det er en frihet, vi har ikke hierarki og dette føles så mye mer menneskelig. Det føles som at vi bygger noe sammen, sier den 49-årige frivillige Garcia til The Guardian.

- Jeg ble med fordi jeg ikke vil ha de samme, gamle folkene i politikken. Vi trenger endring, og vi trenger folk fra sivilsamfunnet, forklarer den tidligere sosialisten Sophie Solmini.

Hun jobber frivillig for Macron og En Marche! hver eneste dag i uka, og bruker leiligheten som valgkampkontor.

Sak fortsetter videre under grafikk, som er klikkbar!

Mer gerilja enn hær

Politikere fra både høyresiden og venstresiden har valgt å støtte Macron. Men dette er også en utfordring for Macron, siden han vil unngå anklager om at han bare resirkulerer den gamle politiske klassen i Frankrike.

- Macron har den nye og positive franske tankegangen, som er den som bør ta oss inn i det 21. århundret. Han er ung nok til å skjønne hva dette dreier seg om, sier Bruno Bonnell, datautvikler og En Marche!-frivillig i Lyon til The Guardian.

Han fortsetter: «De klassiske partiene har solide strukturer og fungerer som en prøyssisk hær. Vi kjører gerilja-stil, vi er raske og har kort vei til tanke til beslutning. Og vi er overraskende organisert, tatt tida i betraktning».

KANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le Pen? Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer