TALTE: Emmanuel Macron var torsdag i Aten. Der holdt han tale som sin EU-visjon. Han vil ha et sterkere EU og sier at dersom ingenting gjøres, vil unionen falle fra hverandre. Foto: AFP / NTB Scanpix
TALTE: Emmanuel Macron var torsdag i Aten. Der holdt han tale som sin EU-visjon. Han vil ha et sterkere EU og sier at dersom ingenting gjøres, vil unionen falle fra hverandre. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Emmanuel Macron

Frankrikes president vil ha «EU 2.0»: - Å fjerne EU vil være en form for politisk og historisk selvmord

Emmanuel Macron sier han er klar for «gjenoppbyggingen av EU».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fire måneder siden Emmanuel Macron ble valgt til Frankrikes nye president. Nå begynner han for alvor jobben med å forene Europa.

Det var i hvert fall hans visjon da han torsdag holdt en tale i Hellas' hovedstad Aten.

- Vår generasjon kan gjøre dette. Vi må finne styrken til å gjenoppbygge Europa. Vi deler en historie og skjebne, og vi må forsvare denne arven. I dag står suverenitet, demokrati og tillit i fare, sa han i talen, ifølge AFP.

VANT PRESIDENTVALGET: Emmanuel Macron ble valgt til president i Frankrike med mer enn 65 prosent av stemmene. Her er seierstalen. Video: CNN Vis mer

Macron sa at han vil starte det kan kaller «gjenoppbyggingen av EU», skriver New York Times. Også kalt «EU 2.0», som Washington Post omtaler presidentens visjon.

Den nye presidenten sa at byråkrater og teknokrater har forvrengt Europas ånd, og la til at unionen vil falle fra hverandre dersom den ikke omformes.

- Å fjerne EU vil være en form for politisk og historisk selvmord, sa han.

Halvt år med forhandlinger

Den franske lederen vil ha seks måneder med diskusjoner før en politisk beslutning tas. Men det må ikke skje bak lukkede dører, sa han. Den franske presidenten har uttalt at EU kan bryte sammen om ikke arbeidslivspolitikken endres.

Selv har Macron innført en oppmykningsreform av arbeidslivet.

I Aten la han fram sin plan for et «mer demokratisk og suverent EU». Han sa også at han vil beskytte unionens vekst og investeringer, og snakket om hvordan de skal møte makter som Kina og USA i framtida.

- Omformingsprosessen burde begynne her i Aten, i demokratiets vugge, sa Macron.

Emmanuel Macrons besøk i Hellas blir sett på av mange som en måte å knytte gjenoppbyggingen av landet sammen med eurosonens framtid, som nesten brøt sammen under arbeidet med å få Hellas på økonomisk fote igjen.

- Vi ser de første tegnene på at Hellas kommer seg ut av krisen, sa Macron etter et møte med den greske statsministeren Alexis Tsipras.

Dette er imidlertid ikke første gang at den franske presidenten snakker om at EUs suverenitet er i fare.

Polen går mot EU

Tidligere har presidenten uttalt at Polen går mot Europas interesser. I slutten av august kritiserte han Polens konservative regjering.

- Polen er ikke i dag et land som kan vise Europa veien videre, det er et land som har bestemt seg for å gå mot europeiske interesser på mange områder, sa Macron på en pressekonferanse i Varna i Bulgaria.

Macron sa at den polske motstanden mot en arbeidsmarkedsreform «viser regjeringens feil», og han sa at han mener det polske folk «fortjener bedre».

Polens statsminister Beata Szydlo svarte da at Polen ikke vil endre sin holdning til EUs direktiv om utenlandsk arbeidskraft. Fredag svarte hun igjen på Macrons kritikk med å kalle den franske presidenten uerfaren.

Har planene klare

Det var 7. mai Emmanuel Macron ble valgt til president i Frankrike med 66,1 prosent av stemmene, mot 33,9 prosent til motkandidaten, Marine Le Pen fra Nasjonal front.

Macron jobbet som finansinspektør i det franske finansdepartementet før han fikk jobb i investeringsbanken Rothschild. Fra 2012 til 2014 var han økonomisk rådgiver for tidligere president François Hollande.

Presidenten har som politisk mål å redusere offentlige budsjetter med til sammen 60 milliarder euro de neste fem årene med kutt i blant annet sykepenger og dagpenger. Vil samtidig investere 50 milliarder euro til programmer for arbeidsløse franskmenn og klima- og miljøprosjekter.

I tillegg ønsker han et tettere samarbeid med EU.

(Dagbladet/NTB)