Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frankrikes statsminister:- Første steg mot borgerkrig hvis Le Pen vinner

Advarer mot å stemme på Nasjonal Front i lokalvalget.

 SPARER IKKE PÅ KRUTTET:  Forut for resultatet av den andre og avgjørende valgrunden, går Frankrikes statsminister Manuel Valls hardt ut mot det Marine Le Pen-ledede partiet Nasjonal Front. Foto: REUTERS/Charles Platiau
SPARER IKKE PÅ KRUTTET: Forut for resultatet av den andre og avgjørende valgrunden, går Frankrikes statsminister Manuel Valls hardt ut mot det Marine Le Pen-ledede partiet Nasjonal Front. Foto: REUTERS/Charles Platiau Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved forrige runde fikk Nasjonal Front flest stemmer i seks av Frankrikes tretten regioner. 

Nå, forut for resultatet av den andre og avgjørende valgrunden, går Frankrikes statsminister Manuel Valls hardt ut mot det Marine Le Pen-ledede partiet.

- Det er bare to valg for folket i dette landet. Det ene valget er Nasjonal Front og deres budskap om splittelse, på den andre siden er resten av partiene som står for felleskap, sier representanten for Frankrikes sosialistiske parti. Den splittelsen og stigmatiseringen Nasjonal Front står for kan være frøene til en borgerkrig, ifølge Telegraph.

Trakk lister for å hindre Le Pen Tidligere i valgprosessen har hans parti trukket lister i to regioner for at velgerne isteden skal stemme det konservative partiet, Republikanerne.

Denne taktikken har gjort at flere analytikere tror at Nasjonal Front vil ha et noe svakere valg i den andre valgrunden enn de hadde i den første. 

Der fikk partiet over 40 prosent blant annet i den nordlige regionen le Nord-Pas-de-Calais.

- Håpløs valgkamp av Sosialistene Tidligere har partileder Le Pen uttalt seg krasst i retning av Valls og hans partis taktikk i valgkampen.

Mye av grunnen til de steile frontene i fransk politikk er den store avstanden mellom synet til Nasjonal Front og de andre store partiene knyttet til innvandring og muslimer.

- De avslutter sin valgkamp på en håpløs måte. La meg minne ministeren på at krigen som raser i Frankrike i dag kjempes av islamske fundamentalister som får gode vilkår på grunn av nettopp Valls parti, sa Le Pen under et radioprogram der hun møtte Valls til debatt, skriver Telegraph.

Opp etter Paris-terroren Frankrike har en stor muslimsk minoritet, blant annet som følge av en større innvandring fra tidligere franske kolonier i Nord-Afrika. Nasjonal Front har hatt økende tilslutning de siste månedene, blant annet som følge av flyktningkrisa som Europa står ovenfor.

Etter første valgrunde knyttet også flere eksperter på kanalen France 24 partiets sterke valgresultat til terroren i Paris.

130 mennesker ble drept da flere terrorister slo til i den franske hovedstaden den 13. november - et angrep senere knyttet til IS.

Dersom de gjør det like godt i andre valgrunde vil Marine Le Pen befeste seg som en reell presidentkandidat foran neste valg i 2015, skriver Telegraph.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media