Frankrikes statsminister advarer mot «faren ved det ekstreme høyre». Frykter at Le Pen kan sørge for valgsjokk

Frankrikes statsminister tror Nasjonal front-leder Marine Le Pen kan gjøre som Trump, og sørge for valgsjokk i Frankrike. 

PRESIDENTKANDIDAT: Marine Le Pen er leder og presidentkandidat for det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front. Nå innrømmer Frankrikes statsminister at det finnes muligheter for Le Pen til å vinne valget. Foto: Jean-Paul Pelissier/Reuters
PRESIDENTKANDIDAT: Marine Le Pen er leder og presidentkandidat for det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front. Nå innrømmer Frankrikes statsminister at det finnes muligheter for Le Pen til å vinne valget. Foto: Jean-Paul Pelissier/ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Franske Marine Le Pen (48), lederen for det ytterliggående høyrepopulistiske partiet Nasjonal front, har ikke lagt skjul på sine presidentplaner.

Etter at resultatet av presidentvalget i USA var klart sa hun at Donald Trump «gjorde mulig det som tidligere var umulig», og at hun skal gjøre det samme i Frankrike.

Le Pen spår en tredje runde av det hun kaller en global revolusjon, ifølge avisa The Independent: Først Brexit, så Trump, og til slutt Marine Le Pen.

- Jeg ønsker at folket i Frankrike også vender bordet hvor elitene sitter og deler seg imellom det som skulle tilhøre det franske folk, sa hun.

- Europa står i fare for å dø

ADVARER: Frankrikes statsminister Manuel Valls advarer mot «faren ved det ekstreme høyre». Foto: Gregor Fischer/EPA
ADVARER: Frankrikes statsminister Manuel Valls advarer mot «faren ved det ekstreme høyre». Foto: Gregor Fischer/EPA Vis mer

Frankrikes statsminister Manuel Valls advarte torsdag mot «faren ved det ekstreme høyre».

- Europa står i fare for å dø, og EU-prosjektet kan feile, sa Valls da han torsdag deltok på en næringslivskonferanse i Berlin i regi av den tyske avisen Süddeutsche Zeitung.

Han mener også at Marine Le Pen kan komme til å vinne presidentvalget i Frankrike neste år.

- Det er mulig at det vil skje. Det vil bety at den politiske balansen vil endres totalt, sa Valls.

Landets sittende president François Hollande er ikke en spesielt populær mann om dagen, og det er lite som tyder på at han vil bli gjenvalgt. Valls, som representerer det samme partiet som Hollande, skal selv ha planer om å stille til valg, ifølge franske medier. Men han har så langt ikke uttalt seg om ryktene.

Borgerkrig

Tidligere har statsministeren gått langt i å advare mot følgene av å stemme på Le Pen og Nasjonal Front.

- Den splittelsen og stigmatiseringen Nasjonal Front står for kan være frøene til en borgerkrig, sa Valls i forbindelse med lokalvalget i fjor ifølge Telegraph.

Le Pen er regnet som en sterk kandidat til å gå videre til en andre valgrunde i kampen om å etterfølge Francois Hollande som landets president. De fleste franske eksperter tror likevel at hun neppe har mulighet for seier i en slik andre valgrunde fordi elektoratet vil samle seg rundt en mer sentrumsnær kandidat.

Flere personer, blant dem Le Pen selv, har imidlertid påpekt at Trumps overraskende valgseier i USA kan føre til større oppslutning om Le Pen.

Trump og Le Pen blir også til stadighet sammenlignet med hverandre, men Valls understreker at det finnes en stor og viktig forskjell mellom de to:

- Til tross for Trumps urovekkende uttalelser og forslag, representerer USAs president et «mainstream-parti».