Frankrikes statsminister nær lynsjet hos Arafat

PARIS (Dagbladet): En likblek og tydelig redd Lionel Jospin ble i går lettere såret da rasende palestinske demonstranter kastet stein på den franske statsministeren etter at han hadde kalt Hizbollah «terrorister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var lynsjestemning da Jospin kom ut fra universitetet i Bir Zeit i Ramallah etter å ha hatt en opphetet diskusjon med studentene. Folkemengden, som var rasende etter Jospins uttalelser, begynte å kaste et regn av stein og jordklumper mot den franske statsministeren.

Desperat flukt

Jospin ble likblek og livvaktene forsøkte desperat å få ham unna. Til slutt fikk de presset ham inn i den skuddsikre Mercedesen Arafat hadde lånt ham. Men demonstrantene fulgte etter og flere hoppet opp på bilen som fikk store karroseriskader.

Til slutt kom Jospin seg unna. Han var lettere skadd etter å ha fått en stein i hodet. Hadde det ikke vært for de franske livvaktenes snarrådighet, kunne han blitt lynsjet. Det palestinske politiet hadde ikke forutsett at noe slikt kunne skje.

Jospin avkortet i går sin reise i Israel og de palestinske områdene etter den dramatiske hendelsen.

Den får viktige politiske og diplomatiske konsekvenser. President Jacques Chirac har kalt Jospin inn på teppet så fort som mulig.

Yassir Arafat ba om unnskyldning.

- Disse demonstrantene er ikke det palestinske folket. De representerer bare mørkets krefter, sa Arafat.

Sinnene i kok

Det som satte sinnene i kok, var Jospins uttalelser i Israel om at Hizbollah-geriljaen i Libanon er «terrorister».

President Chirac er rasende, for det er etter fransk statsskikk hans jobb å definere utenrikspolitikken. Han vil snakke med Jospin så fort som mulig.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no