I HARNISK: Partilederen i Frankrikes nasjonalistiske Front national er ikke fornøyd med at partiet - som fikk flest franske stemmer under fjorårets valg til Euopaparlamentet i høst - ikke er invitert på søndagens nasjonale markering. Foto:REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix
I HARNISK: Partilederen i Frankrikes nasjonalistiske Front national er ikke fornøyd med at partiet - som fikk flest franske stemmer under fjorårets valg til Euopaparlamentet i høst - ikke er invitert på søndagens nasjonale markering. Foto:REUTERS/Charles Platiau/NTB ScanpixVis mer

Frankrikes største parti ikke invitert på nasjonal markering: - Skammelig

Lederen anklages for å være rasist og vil gjeninnføre dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten raser i Frankrike. Onsdag ble tolv mennesker drept i et terrorangrep mot satiremagasinet Charlie Hebdo. Spontandemonstrasjoner ble iverksatt i store deler av Frankrike og president François Hollande inviterte i går til en stor markering i Paris søndag.

Han har nøyd seg med å invitere alle de franske, politiske partiene, unntatt det innvandringsfiendtlige og islamkritiske Front national (FN).

- Ved å ekskludere Front national, har de andre partiene klart å forandre et øyeblikk av nasjonal enhet til et symbol på deling og skammelig sekterisme, skrev FN-leder Marine Le Pen i et innlegg på Facebook.

Det nasjonalistiske partiet ble den klare vinneren i Frankrike i høstens valg til Europaparlamentet med nesten 25 prosent av stemmene. Den populære partilederen reagerer imidlertid på at partiet nå blir oversett og utelatt i ei tid da president Hollande tydelig har uttrykt at samhold er det beste våpen mot terror.

Islamfiendtlige Det høyreradikale partiet har økt sin oppslutning kraftig de siste åra - noe som har vært tendensen i flere europeiske land.

FN har blitt anklaget for å øke spenningen mellom etniske franskmenn og innvandrere - og spesielt muslimer, med sine mange ekstreme ytringer rettet mot innvandring og islamsk fundamentalisme.

Ifølge France24 risikerer regjeringen å feile i sitt eget forsøk på samhold ved å ikke invitere FN på markeringen. Samtidig er det ventet sterke reaksjoner fra partiets mange motstandere om den sosialistiske regjeringen gjør det.

- Man skulle tro regjeringen var kloke nok til å invitere representantene fra et parti som fikk 25 prosent ved forrige valg, sier Le Pen, ifølge nyhetsnettstedet.

- Motstandere av republikken Det er imidlertid ikke et enkelt valg for regjeringa, som ser på partiet som motstandere av republikken.

OMSTRIDT: Marine Le Pen og hennes parti Front national har mange motstandere, og hun er beskyldt for å være både fascist, rasist og nazist. På dette kampanjebilder av henne i forkant av presidentvalget i 2012, har noen tagget med påskriften «Madame Breivik». Foto:AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTB Scanpix
OMSTRIDT: Marine Le Pen og hennes parti Front national har mange motstandere, og hun er beskyldt for å være både fascist, rasist og nazist. På dette kampanjebilder av henne i forkant av presidentvalget i 2012, har noen tagget med påskriften «Madame Breivik». Foto:AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTB Scanpix Vis mer

- Vi kan ikke ekskludere noen fra nasjonalt samhold, sa statsminister Manuel Valls i dag, før han la til at samholdet må være bygd rundt enkelte verdier som er «prinsipielt republikanske, som toleranse og å ikke assosiere islam og ekstremisme» ifølge France24.

Det sosialistiske partiet har ifølge kanalen ikke bekreftet hvorvidt Front national er invitert til markeringen eller ikke, men det er tydelig at Marine Le Pen ikke er fornøyd.

Provoserte med dødsstraff I et intervju med den franske TV-kanalen France2 i går, tok Le Pen til orde for å gjenskaffe dødsstraff i Frankrike etter angrepet, skriver Newsweek. Dødsstraff ble avviklet i Frankrike i 1981.

- Dødsstraff bør være en mulighet i vårt juridiske system, sa hun, og lovet samtidig en folkeavstemning om straffemetoden om hun ble valgt til president i 2017.

Hun har også uttalt at det er islamister som har erklært krig mot Frankrike, og sier også at angrepet er gjort i radikal Islams ærend.

Frykter ekstremisme I Dagbladets leder fra 5. januar i år, skrevet i forbindelse med hatkriminalitet rettet mot muslimer, blant annet med bakgrunn i flere angrep mot moskeer i Sverige, advares det mot høyrepopulismens framvekst i Europa:

«Både i Frankrike og Storbritannia er hatkriminalitet sterkt økende og høyrepopulistiske partier som Front National og Ukip i medvind. Marine Le Pen har toppet franske meningsmålinger i året som gikk, og man snakker nå om at det utenkelige kan skje, at høyreekstremistens arving kan bli president».

Nasjonal Front er partiet ytterst til høyre i fransk politikk. Motstand mot innvandring og EU og forsvar av fransk kultur, har lenge vært partiets kampsaker. Ifølge Reuters er det en frykt at det nasjonalistiske og innvandringsfiendtlige partiet vil slå politisk mynt på terrorangrepet mot satiremagasinet.

- Heller bensin på bålet En av naboene til terrormistenkte Chérif Kouachi (32) deler også bekymringen.

- Hvis han virkelig står bak, har han helt bensin på bålet til Marine Le Pen, Nasjonal front og andre på den ytre høyre-flanken. Jeg er redd for at dette vil skade franskmennenes syn på det muslimske samfunn, sier vaktmesteren i bygget der Kouchi har bodd til NTB. Han vil ikke framstå med navn eller bilde.

Le Pen har tatt partiet hun tok over fra sin far - krigsveteranen Jean-Marie Le Pen - (86) til nye høyder, trass i meningsmålinger som viser at halve Frankrike ser på partiet som en trussel mot demokratiet, sto det å lese i en Magasinet-reportasje fra mai i fjor (krever innlogging).