TROR PÅ FRANKRIKE: Francois Hollande og franske myndigheter mener økonomien vil vokse i år, mens Det internasjonale pengefondet (IMF) mener den franske økonomien nærmer seg resesjon.  Foto: Philippe Wojazer / Reuters
TROR PÅ FRANKRIKE: Francois Hollande og franske myndigheter mener økonomien vil vokse i år, mens Det internasjonale pengefondet (IMF) mener den franske økonomien nærmer seg resesjon. Foto: Philippe Wojazer / ReutersVis mer

Frankrikes største uavhengige kapitalforvalter til Hollande: - Tida er i ferd med å renne ut

Mener dagens kurs vil føre landet ut i et «trippelt uføre».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Når manglende konkurranseevne dømmer økonomien til ubestemt elendig vekst, og når offentlige utgifter utgjør 57 prosent av BNP, hvorav 90 prosent er dekket av skatter, er det å nekte å tilby et troverdig kostnadsreduksjonsprogram for den offentlige sektoren suicidalt.

Det skriver Edouard Carmignac i et åpent brev til den franske presidenten Francois Hollande.

Carmignac er grunnlegger og formann i Frankrikes største uavhengige forvaltningsselskap, Carmignac Gastion. I brevet ber han presidenten ta tillitskrisen i landet på alvor før det er for sent, og advarer mot at tiden er i ferd med å renne ut for Frankrikes rykte.

Her kan du lese hele brevet (på fransk).

Hollande og franske myndigheter mener økonomien vil vokse i år, mens Det internasjonale pengefondet (IMF) mener den franske økonomien nærmer seg resesjon.

«Trippelt uføre» Carmignac skriver at han i utgangspunktet hadde stor tiltro til Hollande da han ble valgt som president.

«Det har vært noen vanskelige ni måneder, jeg feiret at du ble valgt og den historiske muligheten som du har til disposisjon for å forandre landet vårt med bred støtte fra folket» skriver han.

Han understreket at Carmignac Gastion ikke har blitt lyttet til, og ønsker å uttrykke sin bekymring at den nåværende kursen vil føre Frankrike ut i et «trippelt uføre»; økonomisk, politisk og moralsk.

«Faktisk, så har denne tillitskrisen forårsaket et «rush», der de offentlige finansielle ringvirkningene er vanskelig å kontrollere. Hvordan skal man oppmuntre husholdninger til å konsumere, hvis frykten for skatt og arbeidsledighet er den som råder? Hvordan skal man få gründere til å investere, samtidig som de er underlagt mye skatt?» spør Carmignac.

Han mener økonomien nå er så dårlig at stadig flere selskaper og studenter søker utenlands, noe som vil være negativt for et senere oppsving i økonomien.

- Tida renner ut Carmignac mener likevel ikke alt håp er ute for Frankrike.

- La oss ha en modig og visjonær regjering. Frankrike har flere styrker som kan gjøre den fastlåste situasjonen som truer oss bedre, først og fremst grundere av høy kvalitet, som de siste månedene har forfulgt problemet, skriver han.

- Men tida er i ferd med å renne ut. Akselerasjonen i den europeiske historien går framover, noe den italienske politikken viser, advarer han.

Europeiske fondsforvaltere blie stadig mer skeptiske til å investere i Frankrike, og Neil Wilkinson, sjef for europeisk vekst i Royal London Asset Management, har ikke lenger like stor tro på landet.

- I diskusjoner jeg har hatt med kunder er det at Frankrike har endret seg til det verre et veldig vanlig tema, sier han til CNBC.

- Jeg snakket nylig med vikarbyrået Adecco, som har annonsert et kostnadsreduksjonsprogram, hvor halvparten er fokusert på Frankrike.

Wilkinson har selv tatt penger ut av en rekke hovedsakelig sykliske franske bedrifter som selskapet Axa og auto selskapet Renault.

ADVARER: Edouard Carmignac, grunnlegger og formann i Frankrikes største uavhengige forvaltningsselskap, Carmignac Gastion. Foto: Thomas Samson / AFP Photo
ADVARER: Edouard Carmignac, grunnlegger og formann i Frankrikes største uavhengige forvaltningsselskap, Carmignac Gastion. Foto: Thomas Samson / AFP Photo Vis mer