Frankrikes utenriksminister: Nervegass brukt i Syria

Slår fast bruk av nervegassen sarin.

BANNLYST: Styrkene til Syrias president Bashar al-Assad skal ha tatt i bruk bannlyste våpen. Her er han i presidentpalasset under et møte med Norges tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2008.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BANNLYST: Styrkene til Syrias president Bashar al-Assad skal ha tatt i bruk bannlyste våpen. Her er han i presidentpalasset under et møte med Norges tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2008. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at FNs etterforskere i en fersk FN-rapport skriver at det er «rimelig gode grunner» til å tro at nervegass har blitt brukt i Syria, bekreftes nå dette av Frankrikes utenriksminister, melder flere medier.

Sarin skal ifølge Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius ha blitt brukt «flere ganger» i løpet av den to år lange konflikten i Syria, melder BBC.

Ifølge Reuters sier Fabius at laboratorietester i Paris har bekreftet dette, og at testene er overlevert til FN.

Reuters meldte tidligere i dag at Syria ifølge FN-rapporten er «i fritt fall».

Peker på regjeringsstyrkene Nervegassen sarin er klassifisert som masseødeleggelsesvåpen og er bannlyst i henhold til internasjonale standarder.

FN har etterforsket flere konkrete hendelser da nervegass skal ha blitt brukt i mars og april, men har ikke greid å avgjøre hvilken av sidene som står bak.

De fleste vitnesbyrd som FN-etterforskerne har hørt, peker likevel på de statlige styrkene til president Bashar al-Assad.

Beviser
«Det er rimelig gode grunner til å tro at begrensede mengder giftige kjemikalier har blitt brukt. Det har ikke vært mulig, med de tilgjengelige bevisene, å avgjøre presist hvilke stoffer som har vært brukt, hvordan de har blitt avlevert, eller hvem som står bak», sa Paulo Pinheiro, sjefen for FN-kommisjonen som har etterforsket menneskerettsbruddene i Syria, under en pressekonferanse i Geneve i dag.

Ifølge Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius er det nå avklart at nervegassen sarin har blitt brukt.

Brukt i Halabja
I følge websiden til organisasjonen Council on Foreign Relations (CFR) angriper sarin ved å overstimulere muskler og vitale organer. Giften kan pustes inn eller bli absorbert gjennom huden. I høye doser kan offeret bli kvelt fordi musklene rundt lungene paralyseres.

En dråpe skal være nok til å drepe en person på få minutter.

Ifølge CFR brukte Irak under Saddam Hussein blant annet sarin under massakren i den kurdiske landsbyen Halabja i 1988.