KALLES LØGNER - AV KOLLEGA: Boris Johnson kan neppe vente seg buffet og vennlige fraser neste gang han sette seg ned med sin franske motpart. Jean-Marc Ayrault kaller Johnson løgner i et intervju i dag. Foto: AFP PHOTO / Andrew Matthews
 KALLES LØGNER - AV KOLLEGA: Boris Johnson kan neppe vente seg buffet og vennlige fraser neste gang han sette seg ned med sin franske motpart. Jean-Marc Ayrault kaller Johnson løgner i et intervju i dag. Foto: AFP PHOTO / Andrew MatthewsVis mer

Frankrikes utenriksminister om Boris Johnson: - Mannen er en løgner

Britenes nye utenriksminister er ikke populær i landet han «aldri har latt være å fornærme».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld ble det kjent at Storbritannias nye utenriksminister blir Boris Johnson.

I dag kaller den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault Johnson for en løgner.

- Du vet meget vel hvilke metoder han bruker. Under Brexit-kampanjen fortalte han en masse løgn til det britiske folk, og nå er det han som har ryggen mot veggen for å forsvare landet sitt og deres forhold til Europa, sa Ayrault i et intervju på fransk radio.

Johnson ledet som kjent Brexit-kampanjen til seier og sørget dermed for at hans gamle skolekompis David Cameron trakk seg fra statsministerposisjonen. I går kveld ble Theresa May offisielt britenes nye nummer én, mens Camerons dager i Downing Street nummer 10 er forbi.

- Et tegn på krisa

Det vil være en overdrivelse å kalle Ayraults utspill i dag som et frampek mot et fruktbart forhandlingsklima mellom Storbritannia og Frankrike i tida som kommer.

Ayrault er tidligere fransk statsminister og møtte Johnson mens de begge var ordførere. Han vil uungåelig måtte forholde seg til utenriksminister Johnson i britiske forhandlinger om nye handelsavtaler til EU.

TIL ANGREP: Jean-Marc Ayrault, Frankrikes utenriksminister, er ingen stor Boris Johnson-fan, for å si det mildt. Foto: AP Photo/Bilal Hussein
TIL ANGREP: Jean-Marc Ayrault, Frankrikes utenriksminister, er ingen stor Boris Johnson-fan, for å si det mildt. Foto: AP Photo/Bilal Hussein Vis mer

Mange ble forbauset da Theresa May i går utnevnte Boris Johnson til utenriksminister - men dét bedyrer Aurault at han ikke ble. Han ser snarere utenriksminister Johnson som et tegn på at britene virkelig er i krise.

- Jeg vet ikke om det overrasket meg noe særlig. Det er et tegn på den politiske krisa i Storbritannia som oppsto etter folkeavstemninga, sier Ayrault.

Han la til at det Frankrike trenger er en forhandlingspartner som er «tydelig, troverdig og tillitsvekkende», og mellom linjene kan en da lese at Ayrault ikke tilskriver Johnson noen av de tre hyggelige adjektivene.

Heller ikke i Tyskland, den største økonomien i EU, er begeistringa for Boris Johnson som britisk utenriksminister enorm.

«Monty Python-politiker»

Simone Peter, leder for miljøpartiet Die Grünen, sammenliknet det å stole på Boris Johnson med å «stole på at en katt passer på fløten», ifølge The Guardian.

Boris Johnson snakker flytende fransk og har skrevet bøker (om Winston Churchill, blant annet) som er oversatt til fransk. Likevel har han en heller lav standing i Frankrike, om vi skal tro Le Monde. Avisa beskrev Johnson i sin tid på følgende måte: «En Monty Pythno-aktig politiker som virker til å unngå å ta noe seriøst».

Johnson, som må kunne kalles en erkebritisk politiker, har flere ganger sendt avgårde kraftsalver rettet mot tricolor-landet på kontinentet.

«Ikke siden 1789 har det vært slik terror og tyranni i Frankrike» slo han fast i en kritikk av Francois Hollandes skattepolitikk.

Franske truser

Under Brexit-kampanjen hevdet også Johnson at britene enkelt skulle få til en fordelaktig handelsavtale med Frankrike. Hvorfor?

- Fordi vi eksporterer franske truser til Frankrike, ifølge Johnson selv.

For tre år siden, på en landsdekkende radiokanal i Frankrike, ble Johnson introdusert som «mannen som aldri har latt være å fornærme Frankrike om han har muligheten».

Nå skal han dyrke vennskapelige forhold med både Jean-Marc Ayrault og det franske folk.

- EN ÆRE: Storbritannias avtroppende statsminister David Cameron takket for støtte før han dro til Buckingham Palace for å søke avskjed hos dronning Elizabeth. Video: Reuters Vis mer