Frankrikes utenriksminister vil ha militære styrker inn i Syria

Mener FN bør gripe inn.

BER FN GÅ INN: Frankrikes utenriksminister krever at FNs sikkerhetsråd sender 300 observatører inn i Syria. Foto: Justin Lane/Epa/NTB Scanpix
BER FN GÅ INN: Frankrikes utenriksminister krever at FNs sikkerhetsråd sender 300 observatører inn i Syria. Foto: Justin Lane/Epa/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrike ønsker at FNs sikkerhetsråd skal vurdere en militær aksjon i Syria, dersom en internasjonal fredsplan ikke klarer å stoppe volden i Bashar Assads regime. Det sier den franske utenriksministeren Alain Juppé, ifølge Al Arabiya News.

Han signaliserer at Paris i økende grad stiller seg bak "Venner av Syria"-initiativet til USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Videre forteller Juppé at Frankrike har diskutert mulighetene for å åpne for kapittel syv i FN-pakten, som tillater militære handlinger, med andre verdensmakter.

Advarer mot Annans plan Clinton nevner også kapittel syv, til tross for at det kan bli lagt ned veto av Russland og Kina.

Juppé advarer om at Kofi Annans fredsplan for Syria er kraftig utfordret og sier FN-observatører må inn i landet i løpet av to uker, ikke tre måneder.

Utenriksministeren forlanger at 300 FN-observatører må bli utplassert i Syria innen 15 dager og satte 5. mai som deadline for å overholde Annans fredsplan.

- Ting går ikke så bra. Annans plan er sterkt utsatt, men det er fortsatt en sjanse for mekling, på betingelse av en rask utplassering av 300 observatører, sier Juppé.

9000 mennesker drept Annans planlagte rapport 5. mai, om tilstanden under våpenhvilen, vil være "sannhetens øyeblikk, enten denne meklingen fungerer eller ikke, sier Juppé.

- Vi kan ikke tillate oss å bli trosset av dagens regime, sier han og viser til at Assads regime ikke har holdt seg til seks-punktsplanen under Annan.

Assad-regimets aksjon mot et folkelig opprør anslås å ha drept mer enn 9000 mennesker i løpet av de siste 13 månedene.