Frankrikes viktigste avis anklager president Sarkozy for spionasje

Skal ha brukt etterretningstjenesten til å jakte kilde til korrupsjonsavsløring.

SKAL HA SENDT SPIONER: Det er i så fall ikke første gang Nicolas Sarkozy bruker etterretningstjenesten til slike oppdrag. Da han selv og kona Carla Bruni, som han er avbildet med her, ble anklaget for utroskap, ble også DCRI satt i sving. Foto: EPA/Caroline Blumberg/Scanpix
SKAL HA SENDT SPIONER: Det er i så fall ikke første gang Nicolas Sarkozy bruker etterretningstjenesten til slike oppdrag. Da han selv og kona Carla Bruni, som han er avbildet med her, ble anklaget for utroskap, ble også DCRI satt i sving. Foto: EPA/Caroline Blumberg/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Frankrikes mest anerkjente avis Le Monde anklager i dag president Nicolas Sarkozy og hans regjering for å ha drevet spionasje mot avisas kilder.

Anklagene blir framsatt på lederplass i den prestisjetunge avisa, og støttes fullt ut av Reportere uten grenser.

Le Monde mener etterretningstjenesten DCRI har brutt kildebeskyttelsesloven som Sarkozy selv fikk innført i januar, da etterretningen på ordre fra regjeringen har iverksatt jakt etter anonyme kilder Le Monde har benyttet i avsløringer i den såkalte Bettencourt-saken.

Krystallklar Frankrikes rikeste kvinne, Liliane Bettencourt, er mistenkt for skatteunndragelser. Bettencourt skal også ha gitt ulovlige bidrag i kontanter til president Nicolas Sarkozys valgkamp i 2007.

Arbeidsminister Éric Woerth er mannen som skal ha mottatt pengene, og kona til ministeren skal også ha jobbet for Bettencourt. Woerth har måttet gå gjennom lange politiavhør.

- Loven er krystallklar. Kildevernet er beskyttet utfra journalistenes samfunnsoppdrag

Le Monde publiserte i juli detaljerte utdrag fra politiavhør av Patrice de Maistre, finansrådgiver til Bettencourt, som har status som vitne i saken.

Provosert De Maistre sa i avhørene at arbeidsminister Woerth hadde oppfordret ham om å ansette ministerens kone.

Dette skal ha forarget regjeringen voldsomt, noe som provoserte fram et ønske om å avsløre kilden til de konfidensielle opplysningene som er lekket.

DCRI skal ifølge The Guardian ha påvist kontakt mellom en Le Monde-reporter og en rådgiver i Justisdepartementet - som sporenstreks ble degradert og sendt til Fransk Guyana.

Dette er ikke første gang Sarkozy bruker DCRI til å jakte enkeltpersoner. Tidligere i år lot han etterretningstjenesten lete etter kilden til rykter om at han og kona Carla Bruni Sarkozy var utro.

KAN HA AVSLØRT REGJERINGSKORRUPSJON: Nå er Le Monde-reporter Gerard Davet utsatt for mulig spionasje. Foto: Pierre Verdy/AFP/Scanpix
KAN HA AVSLØRT REGJERINGSKORRUPSJON: Nå er Le Monde-reporter Gerard Davet utsatt for mulig spionasje. Foto: Pierre Verdy/AFP/Scanpix Vis mer