Fransk advokat: - Vikernes vil ikke nå fram

Franske myndigheter hadde grunnlag for varetektsfengslingen, mener fransk advokat.

TRENGER PENGER:Varg Vikernes ber om øknomisk støtte for å saksøke franske myndigheter. Bildet er en del av en rekke pressebilder lagt ut på hans egen hjemmeside burzum.org. i forbindelse med promotering av Burzum - albumet "Umskiptar".
TRENGER PENGER:Varg Vikernes ber om øknomisk støtte for å saksøke franske myndigheter. Bildet er en del av en rekke pressebilder lagt ut på hans egen hjemmeside burzum.org. i forbindelse med promotering av Burzum - albumet "Umskiptar".Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16. juli ble Varg Vikernes og familien vekt av politiet i sitt hjem i regionen Corrèze i Frankrike. Han og hans franske kone Marie Cachet ble varetektsfenglset etter mistanke om planlegging av terror. De ble løslatt kort tid etter.

Paret mener seg urettmessig fengslet og gjør seg nå klare til erstatningssøksmål mot franske myndigheter.

Det mener en fransk jusekspert at de bare kan droppe.  

- Teoretisk sett kan de saksøke, men i praksis jeg tror ikke de vil nå fram. Etter mitt skjønn tillater den franske loven en varetektsfengsling på det grunnlaget de hadde i Vikernes-saken, sier advokat Thibaut Hemour ved advokatkontoret Gerbi i Grenoble til Dagbladet.

Han presiserer at han baserer sin informasjon på det han har lest i media, og at han ikke har tilgang til Vikernes' sakspapirer.

- Med hans ytringer på nett, konas våpenkjøp, hans fortid og hans mottagelse av massemorder Breiviks manifest, ser det ut til at de hadde grunnlag for varetekten, sier advokat Hemour.

- Maktmisbruk
Det var onsdag kveld Vikernes skrev på en av sine blogger at han er sint på franske myndigheter.

- Vi kan ikke la myndighetene misbruke sin makt på denne måten og slippe unna med det, da vet vi ikke hva annet de kan gjøre mot oss eller våre naboer i framtida, skriver Vikerenes.

Han skriver også at han og kona har fått vanskeligheter i etterkant, blant annet som følge av at franske myndigheter skal ha stengt bankkontoene deres. Vikernes kritiseres også at han skal ha blitt fratatt muligheten til å bære våpen.

- Grunnløst, mener han.

- Har ikke råd «Problemet er at vi ikke har råd til å saksøke», skriver Vikernes videre. Han ber sine lesere om økonomisk hjelp.

- Det smerter meg å gjøre det, men vi ser ingen annen løsning. Jeg har kjempet med meg selv for å få meg til gjøre dette, men jeg tror dette er det rette å gjøre akkurat nå, skriver han.

Han begrunner ønsket om pengehjelp fra leserne med at han mener han nå kjemper for rettighetene og friheten til alle franske borgere, og ikke bare sine egne.

- Ikke mer enn 40 000 kroner Advokat Hemour minner om at det franske rettsystemet har et system for økonomisk hjelp for folk som har lavt innkomme.

- Det er vanskelig å si hvor mye en slik prosess vil koste, men jeg tipper prisen blir mellom 8000 og 40 000 norske kroner. Hovedutgiften er advokatutgiftene, men vi har ingen grense på timesatsen til advokatene, så det er litt vanskelig å si, sier han.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med Vikernes' advokat. Heller ikke kona Marie Cachets advokat har svart på Dagbladets henvendelser.

Et kritisert system Frankrike endra for to år siden sine prosedyrer for varetektsfengsling etter en dom i høyesterett mot rettspraksisen. Også EU har kritisert de franske juridiske manerer når det gjelder varetektsfengsling.

- Det er ikke til å komme bort i fra at myndighetene fortsatt har en stor mulighet for skjønn ved varetekstsfengsling. Men de må ha en rimelig grunn til mistanke, det virker det som de hadde i dette tilfellet, sier advokat Hemour.

Vikernes' fengsling er også kritisert av røster i fransk media. Overfor Dagbladet har påtalemyndigheten imidlertid avvist at fengslingen av Vikernes var overdrevet.

TAUS: Vikernes' forsvarer Julien Freyssinet utelukket ikke et erstatningssøkmål etter løslatelsen av Vikernes. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser etter Vikernes skrev på sin blogg at han vil saksøke staten.Foto: John Rasmussen
TAUS: Vikernes' forsvarer Julien Freyssinet utelukket ikke et erstatningssøkmål etter løslatelsen av Vikernes. Han har ikke besvart Dagbladets henvendelser etter Vikernes skrev på sin blogg at han vil saksøke staten.Foto: John Rasmussen Vis mer