Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fransk åpning for Saga-ansatte

OSLO/PARIS (Dagbladet): De ansatte i Saga har langt mindre å frykte fra franske Elf enn fra Norsk Hydro. Franskmennenes bud kan redde hundrevis av arbeidsplasser i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I neste uke kommer Elfs generaldirektør for å tale sin sak overfor norske myndigheter. Men det er neppe noen hvit ridder som ønsker å kjøpe Saga. Elf er kjent for å kutte så det holder og kommer garantert til å fortsette med det dersom de vinner budkampen om Saga.

Større enn Hydro

Men alt tilsier at de vil gå mer forsiktig til verks enn Hydro. Elfs stab i Norge teller i dag 430 personer, og skal i løpet av året ned til 275. Mens Hydro allerede sitter på et stort oljemiljø her i landet og kan kvitte seg med minst 800 Saga-ansatte, vil Elf måtte beholde flere for å bevare slagkraften.

Men budkrigen om Saga er ikke slutt. Flere alternativer foreligger: Nok en utlending kan dukke opp, Hydro kan komme til å forbedre sitt bud, og kanskje kommer Statoil etter hvert på banen for egen maskin.

Sagas aksjonærer kan uansett glede seg over stigende aksjekurs og forventninger om flere godsaker. Hovedtillitsvalgt i Saga, Espen Løken, ønsker Elf velkommen:

- I motsetning til opplegget fra Hydro og Statoil som innebærer full slakt av Saga, så er dette mye, mye bedre. Det innebærer å satse videre på vår organisasjon.

Til Norge

For norske myndigheter og politikere er budet langt mer problematisk. Anne Enger Lahnstein står fast på at en norsk løsning er det beste. Det samme gjør Arbeiderpartiet.

Elf Aquitaines administrerende direktør, Philippe Jaffré, kommer til Norge i neste uke for å forklare Elfs bud overfor norske myndigheter.

- Jeg forstår at Norge kan foretrekke et norsk selskap. Men vi betrakter oss som et norsk selskap. Vi har hatt aktiviteter der i 30 år og har aldri hatt problemer med norske myndigheter, presiserer toppsjefen i det franske selskapet.

På en pressekonferanse i Paris i går vedgikk han at et kjøp vil innebære «et betydelig antall oppsigelser», uten å ville si hvor mange.

Elf nøyer seg med 67 prosents tilslutning fra Sagas aksjonærer.