Fransk barnekonge skal endelig begraves

Etter mer enn 200 år med strid og mystikk får kong Ludvig XVII endelig hvile. Et uttørket hjerte er alt som er igjen av barnekongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette hjertet skal nå få sin plass i den kongelige krypten under domkirken Saint Denis like utenfor Paris. Der skal levningen etter den unge Louis, som han het på fransk, hvile sammen med hans forfedre - men ikke med hans foreldre.

For Ludvig XVII, som aldri ble kronet, var sønn av Ludvig XVI og hans dronning Marie-Antoinette. Etter den franske revolusjon i 1789 ble kongeparet dømt til døden, og etter at de var henrettet i giljotinen i 1793 ble paret lagt i en umerket massegrav.

Fengsel

Om Ludvig XVII heter det i de fleste oppslagsverk at han døde i Temple-fengselet i Paris. Historiske opptegnelser viser da også at et barn avgikk ved døden i fengselet den 8. juni 1795, da barnekongen var sju år gammel, dersom han var i live.

De lærde strides imidlertid om det virkelig var barnekongen som satt fengslet, isolert fra all kontakt med omverdenen. For ifølge en av de mange teoriene om lille Ludvigs skjebne greide han å rømme, etter å ha fått en annen gutt til å ta sin plass.

En annen teori går ut på at han døde enda tidligere, og at vokterne eller deres sjefer var så redde for reaksjonene at de satte en annen gutt i fengselet i stedet. Først seks år etter revolusjonen våget de å innrømme at barnekongen var død.

Hjertet

Franske historikere sier nå at det ikke lenger er tvil om at hjertet som er bevart på sprit i en krystallvase i Saint Denis-basilikaen, virkelig stammer fra Ludvig XVII. I april 2000 ble det nemlig gjort en DNA-analyse av prøver fra hjertet.

Arvestoffet viser med sikkerhet at hjertet stammer fra en ætling av fyrstehuset Habsburg. Og lille Ludvig var habsburger på morssiden, moren Marie-Antoinette var datter av habsburgske Maria Teresia, tysk-romersk keiserinne og erkehertuginne av Østerrike.

Når hjertet som skal stamme fra Ludvig XVII nå flyttes til kongekrypten under Saint Denis, skjer det etter anmodning fra den rojalistiske foreningen Huset Bourbons Institutt. Anmodningen er innvilget, men noen dato for overflyttingen er ennå ikke fastsatt.

<B>HJERTET:</B> Franske historikere sier nå at det ikke lenger er tvil om at hjertet som er bevart på sprit i en krystallvase i Saint Denis-basilikaen, virkelig stammer fra Ludvig XVII.