Grenoble

Fransk by stenger bassenger etter burkini-bading

Badevakter tok affære.

BURKINI: Denne burkini-kledte kvinnen tar seg en svøm i havet i Sør-Frankrike. Foto: ABACAPRESS.COM
BURKINI: Denne burkini-kledte kvinnen tar seg en svøm i havet i Sør-Frankrike. Foto: ABACAPRESS.COMVis mer

Hetebølgen til tross, må folk i franske Grenoble klare seg uten sine offentlige svømmebassenger inntil videre.

NEKTET: En 19 år gammel student filmer idet en sikkerhetsvakt på en McDonalds-restaurant i London nekter henne servering, visstnok fordi hun har på seg hijab. Vis mer

Det er situasjonen etter at badevakter har stengt de to offentlige svømmeanleggene i byen, som svar på at muslimske kvinner stilte i burkini og la på svøm, skriver The Guardian.

To ganger oppsøkte kvinnene de kommunale svømmeanleggene sist søndag, på initiativ fra en menneskerettsorganisasjon som ville utfordre byens forbud mot heldekkende svømmedrakter.

Forbud

I en uttalelse fra byens rådhus heter det at badevaktene ba om at bassengene måtte stenges fordi «de er der for å sørge for sikkerheten, og det kan de ikke gjøre når de må bekymre seg for folkemengden».

Videre heter det i uttalelsen:

«Vi jobber for en positiv løsning».

Frankrike, som har den største muslimske befolkningen i Europa, ble i 2011 det første europeiske landet som la ned forbud mot heldekkende plagg i det offentlige rom.

I 2014 fikk franske myndigheter velsignelse for dette fra Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), da domstolen i Strasbourg mente at forbudet ikke er en krenkelse av religionsfriheten.

- Har ingen plass

Tidligere i år skapte den franske sportskjeden Decathlon furore med sine planer om å lansere en løpe-hijab. Protestene var så sterke at selskapet skrinla planene.

Søndagens stunt, hvor sju burkinikledde kvinner, flankert av aktivister, oppsøkte Grenobles to kommunale svømmeanlegg, har satt sinnene i kok hos politikere på ytre høyre fløy i den franske byen.

- Burkinien har ingen plass i Frankrike, hvor kvinner er likestilt med menn, skrev den republikanske lokalpolitikeren Eric Ciotti på Twitter mandag.

De burkinikledte svømmerne, på sin side, mener forbudet mot heldekkende svømmedrakter er diskriminerende, og vil ha slutt på det gjeldende lovforbudet.

Ifølge Telegraph, ble kvinnene som deltok i søndagens burkinimarkering alle bøtelagt.