BURKINI: På dette bilde beordrer politiet en kvinne til å ta av seg burkinien sin. Foto: Stella Pictures
BURKINI: På dette bilde beordrer politiet en kvinne til å ta av seg burkinien sin. Foto: Stella PicturesVis mer

Fransk domstol opphever burkiniforbud

Slo ned på omstridt forbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske grunnlovsdomstolen opphever forbudet mot burkini.

Det melder NTB.

En rekke franske byer har i sommer innført forbud mot burkini. Forbudet har utløst en hissig debatt om kvinners rettigheter, sekularisme og religionsfrihet.

Skaper trolig presedens

Nå har Frankrikes øverste administrative domstol vurdert burkiniforbudet i én av byene, nærmere bestemt Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice.

Det antas at kjennelsen vil skape presedens også for de rundt 30 andre byene som har nedlagt forbud mot burkinien.

Grunnlovsdomstolens konklusjon er at forbudet må oppheves. Avgjørelsen begrunnes med at forbudet krenker grunnleggende rettigheter.

Måtte fjerne burkinien

Bildet øverst i denne saken ble tatt onsdag i den franske byen Nice, på stranda nedenfor Promenade des Anglais, det samme stedet hvor en mann i juli kjørte gjennom en folkemengde i en lastebil og drepte 85 personer.

Fire bevæpnede politimenn konfronterte kvinnen og hun adlød ordren, og fjernet det blå plagget. Den britiske avisa The Guardian skrev at det kunne se ut at politimennene skrev ut en bot.

- Jeg bare satt på stranda. Jeg hadde på meg et hodesjal, og hadde ikke engang noen planer om å bade, sa hun, ifølge avisa.

Skaperen gikk ut mot forbudet

Skaperen bak det kontroversielle plagget, Aheda Zanetti, gikk ut mot forbudet, og kalte plagget for misforstått.

- Jeg skulle ønske jeg var i Frankrike for å kunne si: Dere har misforstått. Det er mange problemer å bekymre seg over i verden allerede, hvorfor skape flere? Dere har tatt et produkt som symboliserer lykke, glede og trening, og omgjort det til hatets produkt, skrev hun til The Guardian.

Zanetti mener forbudet er stikk i strid med det som var intensjonen.

- Jeg designet bikinien for å gi kvinner frihet, ikke ta friheten fra dem, skriver Zanetti, og stiller et retorisk spørsmål om hvem som er verst av Taliban og Franske politikere.

- De er like ille, konkluderer designeren.