Fransk etterretning avviser Zarqawi-teori

Det er aldri blitt påvist noen bånd mellom den angivelige al-Qaida-aktivisten Abu Mussab al-Zarqawi og Irak, trass i mange år med overvåking, sier kilder i fransk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trass i at fransk etterretning i årevis har overvåket de fleste radikale islamske bevegelsene, har de aldri funnet slike bånd som USAs utenriksminister Colin Powell onsdag pekte på i sin presentasjon i FNs sikkerhetsråd, sa de høytstående kildene i det franske etterretningsapparatet.

Powell hevdet i presentasjonen at Irak hadde gitt opphold til al-Zarqawi, en jordaner som USA mener er en av al-Qaidas eksperter på kjemisk krigføring. Kontakten mellom Irak og al-Qaida skulle ifølge Powell ha gått via mulla Krekars kurdiske gruppe Ansar al-Islam i Nord-Irak.

I sin argumentasjon tok Powell med bilder av to islamske militante, Merouane Benhamed og Menad Benchellali, som ble arrestert i Paris i fjor.

Men den franske etterretningen sier at fransk kontraspionasje, som sto bak arrestasjonene, aldri greide å påvise det minste bånd mellom de to mennene og al-Zarqawi.

Benhamed og Benchellali regnes for å være medlemmer av det såkalte «Tsjetsjenske nettverk», en gruppe militante som fikk sin trening i den russiske opprørsrepublikken.

- Al-Zarqawis navn dukket aldri opp i vår etterforskning av den tsjetsjenske forbindelsen og dens medlemmer i Europa, og vi forstår ikke hvordan amerikanerne via Powells ord kunne komme til en konklusjon om al-Zarqawis såkalte forbindelser til både Irak og den tsjetsjenske forbindelsen, sa en av de franske antiterroragentene.

NTB