Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fransk etterretning skal ha forfalsket rapport etter at islamister drepte prest i 2016

Islamisten skal ha oppfordret til angrep på kirker.

DREPT: Den katolske presten Jacques Hermel ble drept da de to gjerningspersonene stormet inn i kirka i Saint-Etienne-du-Rouvary i juli 2016. Foto: AFP PHOTO / PAROISSE SAINT-ETIENNE-DU-ROUVRAY / NTB scanpix
DREPT: Den katolske presten Jacques Hermel ble drept da de to gjerningspersonene stormet inn i kirka i Saint-Etienne-du-Rouvary i juli 2016. Foto: AFP PHOTO / PAROISSE SAINT-ETIENNE-DU-ROUVRAY / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26. juli 2016 ble den katolske presten Jacques Hermel, sammen med fire andre tatt som gisler under en gudstjeneste i den katolske kirka Saint-Étienne-du-Rouvary, i utkanten av Rouen, nordvest i Frankrike.

De to gisseltakerne, seinere identifisert som Adel Kermiche og Abdel Malik Petitjean, skar så over strupen på Hermel, før de selv ble drept av politiet.

Drapet på Hermel rystet Frankrike. Det ble i ettertid klart at de to gjerningsmennene hadde sverget troskap til IS, og at begge tidligere hadde forsøkt å reise til Syria.

Nå rulles det opp en etterretningsskandale i Frankrike, knyttet til det brutale drapet på Hermel.

«Kutte av hoder»

Den franske avisa, Mediapart, som driver med undersøkende journalistikk, avslører hvordan fransk etterretning skal ha forfalsket rapporter for å dekke over sin egne feil i forkant av terrorangrepet.

Fem dager før angrepet kom en etterretningsagent tilknyttet etterretningsenheten i Paris over en kryptert kanal på meldingstjenesten Telegram, der en person med brukernavnet @Jayyed skrøt av seg selv:

- Jeg har ikke blitt oppdaget.

Brukeren @Jayyed var Adel Kermiche, som altså fem dager seinere drepte Hermel i kirka i Rouen. Han la også ut en video der han hevdet at han underviste i en moské i Saint-Étienne-du-Rouvray.

I en spesielt urovekkende melding oppfordret han til angrep på kirker og sa at man med en kniv kan «kutte av to eller tre hoder» og skape «blodbad».

En politirapport bemerket at kommentarene «tydelig pekte mot en jihadistisk profil». Etterretningsagenten som avdekket de alarmerende meldingene informerte sine overordnede om det som han oppfattet som en konkret trussel og rådet dem til å informere den franske sikkerhetstjenesten.

GJERNINGSMANN: Adel Kermiche (19) skal ha snakket om å angripe kirker på meldingstjenesten Telegram. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
GJERNINGSMANN: Adel Kermiche (19) skal ha snakket om å angripe kirker på meldingstjenesten Telegram. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Rapporten ble liggende

Ifølge Mediapart skal det ikke ha blitt gjort noe med rapporten fra agenten. Avisa har intervjuet politibetjenter tett på etterretningen, som peker på lav bemanning under sommerferien, dårlige arbeidsforhold og, viktigst, behovet sjefer høyere oppe i systemet hadde for å sette sitt navnetrekk på rapporter.

- Fordi det vi skriver er klassifisert som hemmelig er det for mye kontroll, rapportene leses for mange ganger om igjen, og det er for mange sjefer som vil rette notatene og sette sitt stempel på dem, sier en ikke navngitt politibetjent til avisa.

Da man i kjølvannet av angrepet på den katolske presten ble kjent med at det fantes en etterretningsrapport på Adel Kermiche, skal agenten som skrev rapporten ha blitt bedt om å framdatere den og slette søkehistorikken på PC-en sin slik at feilen ikke skulle bli oppdaget.

Men han skal ha glemt å endre datoen på ett notat.

Ifølge nyhetsbyrået AP avviser politisjefen i Paris påstandene fra Mediapart. Ifølge ham framkom det ikke noen informasjon om et forestående angrep i etterretningsnotatet.

Da angrepet skjedde knyttet agenten som skrev notatet det «umiddelbart til individet han hadde identifisert», heter det i uttalelsen.

Ifølge Paris-politiet skal de da umiddelbart ha informert sikkerhetstjenesten og sendt et nytt notat datert 26. juli 2016, altså dagen for angrepet.

Det første notatet skal ha blitt datert til 22. juli, mens Mediapart daterer det til 21. juli.

Det opprinnelige notatet «bar ikke preg av å være noe som hastet, var en del av det daglige arbeidet, og fulgte den normale prosedyren for validering», ifølge politisjefens kontor.

Kunne ikke unngått angrepet

På tross rapporten sier en person i etterretningen til Mediapart at angrepet ikke kunne vært unngått, fordi byråkratiet er så omfattende at informasjonen ikke ville kommet gjennom i tide til å redde presten.

Uansett har de franske påtalemyndigheten åpnet etterforskning på bakgrunn av opplysningene som har kommet fram.

19 år gamle Adel Kermiche hadde lenge vært i fransk politis søkelys da han gjennomførte angrepet på kirka i Rouen.

Hans foreldre skal i et forsøk på å forhindre at sønnen reiste til Syria, ha tatt kontakt med politiet og fortalt at sønnen var tilhenger av radikal islam.

Han skal ha forsøkt å reise til Syria to ganger. Den første gangen ble han stanset i Tyskland og sendt hjem. Den andre gangen reiste han via Sveits, men ble pågrepet i Tyrkia og sendt tilbake til Frankrike.

Vel hjemme ble han siktet for terrorforbindelser og fengslet. Etter hvert ble han løslatt og utstyrt med en elektronisk lenke slik at politiet kunne følge med på hvor han var.

Lokalbefolkningen omtalte Kermiche som en «tikkende bombe» og at han viste «uvanlig oppførsel».

Både Kermiche og hans medsammensvorne ble drept etter at en nonne greide å varsle om gisseltakingen inne i kirka.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!