Fransk gissel spøkte og lo

Florence Aubenas (44) var i god form da hun landet utenfor Paris i går kveld. Ifølge ryktene er det betalt flere millioner dollar i løsepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): -  Hvem er det dere venter på? Gisselet? Det gjør jeg også, spøkte Florence Aubenas, journalist i avisa Libération.

Mottatt av Chirac

Ved flytrappa sto Frankrikes president Jacques Chirac.

Etter å ha takket alle som hadde gjort det mulig at hun ble frigitt, fortalte Aubenas litt om fangenskapet sammen med sin guide Hussein Hanoun, som valgte å bli igjen i Bagdad.

-  Vi ble oppbevart i en kjeller, sammenkrøket, med hender og føtter bundet og med bind for øynene. En dag syntes gisseltakerne at jeg virket så deprimert. Du skal få se TV, sa de og lot meg se litt av nyhetene på TV5. Der var det en rulletekst under bildet. Jeg skjønte at det var om ei jente som het Florence Hussein. Fint, tenkte jeg, hun heter det samme som jeg. Dette bringer meg lykke. Kanskje jeg får dobbelt rasjon ost og ei flaske vann til. Så så jeg tallet 140. Det var de dagene jeg hadde sittet i fangenskap, og da oppfattet jeg endelig at det var meg de snakket om, fortalte Aubenas, som vil gi flere detaljer om fangenskapet i morgen.

Opphisset av TV

Hun fortalte at TV spilte en enorm rolle for gisseltakerne, som ble opphisset hver gang man snakket om dem. Det kan også ha spilt en rolle for forhandlingene.

-  TV skrur prisen på et gissel i været. Men samtidig er det en livsforsikring, sa journalisten Roger Auque, tidligere gissel i Libanon, til TV-kanalen LCI i går. Ifølge ryktene skal franske myndigheter ha betalt flere millioner dollar til Florence Aubenas\' gisseltakere. Dette benektes på det sterkeste på offisielt hold. Lederen for Reportere uten grenser, Robert Menard, sa først at gisseltakerne hadde forlangt 15 millioner dollar de første ukene, før han trakk uttalelsen tilbake.

 ENDELIG FRI:  Det løslatte franske gisselet Florence Aubenas kom til Paris i går kveld og ble tatt imot av familiemedlemmer og Frankrikes president Jacques Chirac. Foto: AP
ENDELIG FRI: Det løslatte franske gisselet Florence Aubenas kom til Paris i går kveld og ble tatt imot av familiemedlemmer og Frankrikes president Jacques Chirac. Foto: AP Vis mer

Mysterium

Det er kjent at representanter for den franske sikkerhetstjenesten møtte representanter for gisseltakerne i Bagdad lørdag, før Aubenas og Hanoun ble frigitt. Som en kommentator sa i går, var det for å overlevere noe, men hva?

De tre rumenske gislene som ble løslatt i Irak for kort tid siden, hevder at de ble holdt fanget sammen med Aubenas og Hanoun i mer enn en måned. -  Florence er den vakreste personen jeg har møtt. Hun var som en storesøster for meg. Vi klarte å kommunisere litt, og når jeg gråt, trøstet hun meg. Hun sa at det hun gledet seg mest til når hun ble fri, var å spise en god biff, vandre rundt i Paris og se igjen den lille leiligheten sin, fortalte rumenske Marie-Jeanne Ion i går. Men Aubenas nektet for at hun i det hele tatt hadde møtt noen rumenske journalister. Dette er inntil videre et mysterium.

Florence Aubenas, som føler seg «mye bedre», skal nå utspørres av fransk sikkerhetstjeneste i ei hytte utenfor Orléans før hun får komme hjem til sin familie.

Det er fremdeles 20 utenlandske gisler i Irak.

Det var et kvarter etter at hun hadde landet på den militære basen Villacoublay utenfor Paris. Hun så ut som om hun kom tilbake fra en vanlig reportasjetur, med et stort smil.

I KJELLER: Florence Aubenas satt bundet og fanget i en kjeller.