Security guards secure the headquarters of the General Directorate for External Security (DGSE), France's external intelligence agency, in Paris on June 4, 2015. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Security guards secure the headquarters of the General Directorate for External Security (DGSE), France's external intelligence agency, in Paris on June 4, 2015. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU Vis mer

Cyberspionasje mot Norge avslørt:

Fransk hysj-sjef innrømmer at de sto bak

Bekreftet i universitetsdebatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den tidligere sjefen for den franske etterretningstjenesten DGSE kom med oppsiktsvekkende innrømmelser da han tidligere i sommer gjestet den tekniske ingeniørskolen Centrale-Supélec utenfor Paris.

I et åpent møte med studenter, som ble filmet og ligger ute på YouTube, innrømmet Bernard Barbier at det var Frankrike som i 2009 sto bak spionprogramvare som ble spredt til en rekke institusjoner som driver med atomteknologi.

<strong>ÅPEN:</strong> Bernard Barbier (t.v.) møtte studenter på ingeniørskolen Centrale-Supélec. Foto: YouTube &nbsp; &nbsp; &nbsp;
ÅPEN: Bernard Barbier (t.v.) møtte studenter på ingeniørskolen Centrale-Supélec. Foto: YouTube       Vis mer

Det var kanadisk etterretning som kom på sporet av spionprogramvaren. Dette var en såkalt malware, eller et virus, som bar navnet «Babar», en kjent fransk tegnefilm-figur. Også norske barne-tv-seere er godt kjent med denne grå elefanten.

BABAR: Filmplakat for filmen om Babar, som kom i 1989
BABAR: Filmplakat for filmen om Babar, som kom i 1989 Vis mer

De kanadiske mistankene mot Frankrike ble avslørt av dokumenter Edward Snowden tok med seg fra amerikanske NSA. Canada er i den aller innerste kjernen av land USAs spion-tjenester samarbeider med, det såkalte «fem øyne»- samarbeidet av engelsk-språklige land.

Liten person

Den kanadiske tjenesten klarte å reversere de banene «Babar» hadde reist, og oppdaget at spion-programvaren var spredd til Iran, Canada, Spania, Hellas, Algerie, Elfenbenskysten og Norge. De skrev også i intern dokumentasjon at det var svært sannsynlig at Babars opphavsland var fransk etterretning.

De oppdaget også at viruset var signert av en som kaller seg «Titi». Ifølge en presentasjon av funnene tror den canadiske etterretningstjenesten at «Titi» er et kalle-navn for en som heter Thiery, eller en som er en liten person.

Da de canadiske anklagene mot Frankrike ble kjent i avisa Le Monde i 2014, svarte den franske tjenesten med absolutt taushet.

Men i sommer bekreftet altså etterretnings-toppen Babier at kanadierne hadde rett i sine antakelser, og at det faktisk var Frankrike som sto bak «Babar».

- De konkluderte med at den var fransk og det var den faktisk. Vi kjøpte en supercomputer mellom 1990 og 1995 og dens enorme styrke gjorde at vi kunne knekke passord, sier Babier på møtet.

Det er Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) som har ansvaret for å forebygge, oppdage og avverge cyberangrep mot viktige norske institusjoner. Det er ikke kjent hvilke norske institusjoner som ble angrepet av «Babar». Informasjonssjef Trond Øvstedal i NSM ønsker ikke å kommentere hvordan de håndterte «Babar», ut over å bekrefte at de kjenner til saken.

Supercomputer

Basert på dokumentasjon Dagbladet fikk fra Edvard Snowden har vi tidligere avslørt at også den norske E-tjenesten har gått til anskaffelse av en slik supercomputer.

- Vi startet med hacking i 1992. Da bygget vi opp de første statlige hacker-gruppene, de første franske cyber-soldatene. De beste har aldri gått på universitetet, men har hacket siden 15-16 års alderen, sa Babier på møtet.

Han fortalte at han har foreslått for myndighetene i Frankrike at DGSE burde slå seg sammen med tyske BND. Til sammen vil de da ha 15 000 personer i sin tjeneste. I NSA har de 60 000. Men i følge Barbier har ikke myndighetene i Frankrike respondert på forslaget hans.

Avlyttet alierte

Frankrike ble rasende da Snowden-dokumentene avslørte at amerikanske NSA drev spionasje mot Frankrikes regjering. Omtrent samtidig ble det også avslørt hvordan amerikanerne blant annet avlyttet rikskansler Angela Merkels mobiltelefon og EU-kontorer i Brussel. Det ble lenge sett på som et tabu blant Nato-allierte å spionere på hverandre. Men de kanadiske anklagene, og nå Barbiers bekreftelse, viser at omfanget av spionasje også mot vennligsinnede nasjoner er betydelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer