KLEDD FOR JOBBEN: De tre mennene i dress er liberalernes leder Stephane Dion (midten) Nydemokratenes leder Jack Layton (venstre)  og Bloc Quebecois' leder Gilles Duceppe.  Foto: Chris Wattie/REUTERS
KLEDD FOR JOBBEN: De tre mennene i dress er liberalernes leder Stephane Dion (midten) Nydemokratenes leder Jack Layton (venstre) og Bloc Quebecois' leder Gilles Duceppe. Foto: Chris Wattie/REUTERSVis mer

Fransk-kanadiske separatister støtter ny regjering

Den konservative kanadiske regjeringen felles av liberalere og separatister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre kanadiske opposisjonspartier er enige om å felle den konservative regjeringen og danne en ny koalisjonsregjering.

Dermed ser det ut til at Stephen Harpers dager som statsminister er talte, til tross for at hans parti økte sin representasjon i nasjonalforsamlingen i valget som ble holdt i midten av oktober.

Samarbeidsavtalen mellom Det liberale partiet, Nydemokratene og de franskcanadiske separatistene i Bloc Quebecois er den første i sitt slag i landets historie.

De to førstnevnte partiene undertegnet mandag en formell koalisjonsavtale, mens Bloc Quebecois lover å støtte den nye regjeringen i minst 18 måneder.

Det sterke ønsket om regjeringsskiftet skyldes blant annet misnøye med Harpers innsats for å takle den globale økonomiske krisen.

Det er meningen at De liberales leder Stephane Dion skal lede den nye flertallsregjeringen, som kan bli virkelighet etter et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen neste mandag.


(NTB)