Fransk kjempespion

Det 225 meter lange franske spionskipet vekker oppsikt i Oslo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Borgere og besøkende i Oslo har de siste dagene lurt fælt på det enorme spionskipet som ligger til kai ved cruiseskip-kaia på Aker Brygge i Oslo.

Med enorme satellittantenner og et nesten fryktinngytende nakent design, har den 225,6 meter lange og 21 040 tonn tunge farkosten preget havnebildet i Norges hovedstad de siste dagene.

Flytende romlab

A601 «Monge»

Satelitt- og missilovervåkingsskip
Vekt: 21,040 tonn
Mål: 225.6 x 24.84 x 7.66 meter (740 x 81.5 x 25 fot)
Motor: to dieselmotorer, en hjelpemotor, 9,000 bhp
Toppfart: 15.8 knop
Mannskap: 104 sjømannskaper + 184 oppdragsmannskaper
Aviasjon: Helikopterdekk akter, med doble hangarer
Radar: flere missilovervåkings radarer
Bevæpning: To 20 mm anti-luft kanoner

Dagbladet.no foretok derfor noen undersøkelser, og fant ut følgende om skipet;

«Monge» er et av flaggskipene i den franske marinen, og i praksis et enormt flytende romlaboratorium. Det kostet omlag 2,9 milliarder kroner å bygge, og ble sjøsatt i 1992.

Det såkalte «Satellitt- og missilovervåkningsskipet» er enestående i sin klasse, og kan med sitt hypermoderne elektroniske observasjonsutstyr oppdage mål ned til en kvadratmeter på avstander opp til 4000 kilometer, og objekter på størrelsen av en 20-kroning på 500 kilometers avstand.

Skipet kan også oppdage og skille mellom to metallobjekter som bare har en meters avstand mellom seg, 800 kilometer unna.

Den kan oppdage, beregne, og følge banen til en rakett over 10 000 kilometer takket være tilknyttede radarstasjoner plassert på øyer og landområder under fransk kontroll.

Atomprogram

Skipet er en av hjørnesteinene i utviklingen av Frankrikes strategiske atomrakettforsvar, og er også brukt til å overvåke og bistå romfartsprogram, oppskytingen av satellitter, og følge med de mange satellittene som allerede går i bane rundt jorda.

De to største satellittmottagerne på skipet har en diameter på 10 meter og veier 47 tonn hver. Begge er laget av teknologiselskapet THALES, og skal være de kraftigste mottagerne i Europa.

Skipet har hjemmehavn i den franske havnebyen Brest. Forsvaret opplyser at det er på rutinebesøk i Oslo, og det ikke foreligger noe offisiell anledning eller program for besøket. Etter planen setter skipet «seil» og forlater Oslo i morgen.

Mer om skipet finner du på den franske marinens hjemmesider (fransk).

KJEMPE: Det 225 meter lange spionskipet har ligget til havn i Oslo de siste dagene. I bakgrunnen ser man Akershus Festning.
KJEMPE: Det 225 meter lange spionskipet har ligget til havn i Oslo de siste dagene. I bakgrunnen ser man Akershus Festning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer