Fransk komiker dropper antisemittisk show

Ble stoppet av domstolen.

KONTROVERSIELL: Komikeren Dieudonne M'bala M'bala holdt en pressekonferanse lørdag, hvor han opplyste at showet hans blir avlyst. Foto:  AFP PHOTO / ALAIN JOCARD
KONTROVERSIELL: Komikeren Dieudonne M'bala M'bala holdt en pressekonferanse lørdag, hvor han opplyste at showet hans blir avlyst. Foto: AFP PHOTO / ALAIN JOCARD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den franske komikeren Dieudonne M'Bala M'Bala droppet lørdag showet sitt som er blitt stanset på grunn av sin antisemittiske tone.

Den øverste domstolen i Frankrike stadfestet fredag et forbud mot showet i byen Tours, få dager etter at det var blitt forbudt også i Nantes. Lørdag skulle han opptre i Orleans, men også der ble showet stanset av borgermesteren.

Dieudonne sa at hans advokater vil fortsette å forsvare showet hans i retten. I mellomtiden planlegger han et show om Afrika som ikke skal inneholde det antisemittiske språket som retten reagerte på.

- Vi lever i et demokratisk land, og jeg må følge loven, trass i åpen politisk innblanding. Som komiker har jeg skjøvet debatten helt til kanten av latter, sa han til fransk TV. Advokaten hans mener forbudet krenker hans ytringsfrihet.

Hatefullt språk Den 46 år gamle komikeren er flere ganger bøtelagt for hatefullt språk, og myndighetene i flere byer har lagt ned forbud mot showet som han har reist rundt i Frankrike med.

Kritikerne av showet sier for eksempel at komikerens hilsen på scenen med en rett arm rett ned er en nazihilsen i revers, og at showet krenker minnet om ofrene for holocaust.

Dieudonne selv insisterer på at gesten er ment å være antisionistisk, ikke antisemittisk, og at han verken er nazist eller antisemittisk.

Dieudonne som opprinnelig var aktiv i venstreorienterte antirasistiske grupper, begynte i 2002 åpent å kritisere ikke bare Israel, men også jøder.

Jødisk partner Den jødiske komikeren Elie Semoun, som Dieudonne dannet en populær komikerduo med på 90-tallet, sier han ikke forstår retningen hans gamle venn har tatt.

- Vi arbeidet sammen i 15 år. Hvordan kunne du støtte meg så lenge, sa Semoun på TV lørdag.

- Da Dieudo og jeg startet opp sammen, var vi selve symbolet på antirasisme. Det gikk så langt at jeg glemte at jeg var svart og han jødisk. Dessverre, fordi jeg elsket å være svart, sa Semoun.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer