Fransk kvinne fikk nytt ansikt fra lik

Fikk transplantert nese, lepper og hake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Franske leger hevder å ha utført verdens første delvise ansiktstransplantasjon. Nese, lepper og hake er transplantert fra et lik til ansiktet til en 38-årig kvinne som var vansiret av et hundebitt, ifølge CNN.

Inngrepet ble utført på søndag på et sykehus i den nordfranske byen Amiens, ifølge en erklæring fra sykehuset. Sykehusets leger samarbeidet med leger ved et sykehus i Lyon.

- Ser normalt ut

Kvinnen er i «utmerket» form, og de transplanterte kroppsdelene ser «normale» ut, ifølge erklæringen. Hun ønsker imidlertid å forbli anonym.

Jean-Michel Dubernard, en av kirurgene som utførte transplantasjonen, sier til Associated Press at ansiktstransplantasjonen er verdens første av sin type.

Leger har tidligere transplantert hår og ører. Dette er imidlertid første gang noen gjør krav på å ha transplantert munn og nese, som ifølge eksperter er vanskeligst å transplantere.

- Ekstremt vanskelig

Kvinnen ble vansiret av et hundebitt i mai. Skadene gjorde det vanskelig for henne å snakke og tygge, ifølge erklæringen fra sykehuset. Slike skader er «ekstremt vanskelige, om ikke umulige» å reparere med vanlig kirurgi, legger erklæringen til.

Kroppsdelene ble tatt fra en donor som var hjernedød, og med familiens samtykke, ifølge sykehuset.

- Vi vet fortsatt ikke når pasienten kan skrives ut, sier kirurg Dubernard. Han nekter å gi ytterligere detaljer og sier at de vil bli gitt på en pressekonferanse på fredag.

<B>TRANSPLANTERTE ANSIKT:</B> Jean-Michel Dubernard.