Fransk landsby ber om hjelp:
- Hva står det på steinen?

Ingen i landsbyen har klart å tolke teksten på den mystiske steinen. Derfor ber de om internasjonal hjelp, og gir pengepremie til den som har svaret.

ULØST GÅTE: Siden ingen av landsbyens historikere eller arkeologer har klart å finne ut av historien bak steinen, og ingen har klart å tolke skriften på steinen, inviterer landsbyen nå til konkurranse. Foto: Fred Tanneau / AFP / Scanpix
ULØST GÅTE: Siden ingen av landsbyens historikere eller arkeologer har klart å finne ut av historien bak steinen, og ingen har klart å tolke skriften på steinen, inviterer landsbyen nå til konkurranse. Foto: Fred Tanneau / AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På ei avsidesliggende strand i den franske landsbyen Plougastel ble det for noen år siden funnet en stein det er risset inn 20 linjer med merkelige bokstaver.

Blant noen vanlige franske bokstaver, er enkelte omvendt eller opp ned, skriver BBC. Det er også enkelte skandinaviske Ø-bokstaver på steinen.

Pengepremie

ØNSKER SVAR: - I stedet for å forbli i uvitenhet, sier vi «kjør konkurranse», sier rådmann Dominique Ca, Mayor i Plougastel. Foto: Fred Tanneau / AFP / Scanpix
ØNSKER SVAR: - I stedet for å forbli i uvitenhet, sier vi «kjør konkurranse», sier rådmann Dominique Ca, Mayor i Plougastel. Foto: Fred Tanneau / AFP / Scanpix Vis mer

Så langt har ingen klart å tyde skriften på steinen, og landsbyen går nå ut og utlover en premie på 2000 Euro (cirka 20 000 kroner) til den som kan løse mysteriet.

Ifølge BBC er inskripsjonen anslått å være 230 år gammel. På steinen er to årstall synlige: 1786 og 1787.

Perioden 1787–1789 kalles gjerne førrevolusjonen i Frankrike. Den franske revolusjon, som varte fra 1789 til 1799, betegner en periode med store sosiale og politiske omveltninger i landet.

OPP NED: Blant noen vanlige franske bokstaver, er enkelte omvendt eller opp ned.

Det er også noen skandinaviske Ø-bokstaver på steinen, skriver BBC. Foto: Fred Tanneau / AFP / Scanpix
OPP NED: Blant noen vanlige franske bokstaver, er enkelte omvendt eller opp ned. Det er også noen skandinaviske Ø-bokstaver på steinen, skriver BBC. Foto: Fred Tanneau / AFP / Scanpix Vis mer

Skip og hjerte

På steinen i Plougastel er det, i tillegg til rare bokstaver, også risset inn et bilde av et skip med seil, samt to ulike hjerter.

Lokale akademikere har forsøkt seg på ulike tolkninger at steinens budskap. Noen tror det kan være i gammelt bretonsk eller baskisk. Enkelte har foreslått at personen som skrev teksten kanskje bare delvis behersket skrivekunsten.

En av linjene på steinen er slik:
«ROC AR B … DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL».

Og en annen slik:
«OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK … AL».

NYT FUNN: Et nytt vikingskip har blitt funnet i Vestfold. Funnet ble presentert på en pressekonferanse på Midgard vikingsenter mandag morgen. Skipsgraven ble funnet i Borreparken i Horten, og skal sannsynligvis være fra vikingtiden. Video: NRK Vis mer

Uvitenhet

- Vi har spurt historikere og arkeologer fra området, men ingen har klart å finne ut historien bak steinen, sier rådmann Dominique Ca, Mayor i Plougastel til BBC.

- Kanskje det finnes noen andre i verden som har kunnskapen vi trenger. I stedet for å forbli i uvitenhet, sier vi «kjør konkurranse», fortsetter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer