FORSVARSSAMARBEID: Frankrike har inngått et forsvarssamarbeid med flere afrikanske land, blant dem Mali. Det er i kveld bekreftet at Frankrike vil hjelpe Malis regjeringshær. Dette bildet er av franske styrker i nabolandet Chad. Foto: Thomas Coex / AFP / NTB Scanpix.
FORSVARSSAMARBEID: Frankrike har inngått et forsvarssamarbeid med flere afrikanske land, blant dem Mali. Det er i kveld bekreftet at Frankrike vil hjelpe Malis regjeringshær. Dette bildet er av franske styrker i nabolandet Chad. Foto: Thomas Coex / AFP / NTB Scanpix.Vis mer

Fransk luftangrep i Mali

- Overraskende og farlig, sier Frankrike-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld ble det klart at utenlandske styrker fra Nigeria, Senegal og Frankrike nå er med i en offensiv som Malis regjeringshær har innledet mot islamistene i landet.

EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Catherine Ashton sier også i en uttalelse i kveld at de vil fremskynde sine planer om å delta i den militære operasjonen i Mali.

- EU vil hjelpe å trene og rådgive Malis styrker, sier Ashton.

Frankrikes militære intervensjon overrasker Franck Orban, som har en doktorgrad i moderne fransk historie.

ISLAMIST: Det er ulike islamistiske grupper i Nord-Mali. En av dem er bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO). Foto: Issouf Sanogo/ AFP / NTB Scanpix.
ISLAMIST: Det er ulike islamistiske grupper i Nord-Mali. En av dem er bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO). Foto: Issouf Sanogo/ AFP / NTB Scanpix. Vis mer

- Dette bryter veldig med den linjen Hollande-regjeringen har ført hittil. Man har først og fremst søkt å få til en løsning med afrikanske regionale aktører, uten at Frankrike eller andre vestlige aktører skulle være involvert, sier Orban til Dagbladet.

Trigget av henvendelse Orban mener at det hovedsakelig er tre faktorer som er grunnlaget for den militæret inversjonen.

1. Frankrike har et eksisterende forsvarssamarbeid med Mali og en rekke andre afrikanske land.

2. Det foreligger en FN-resolusjon.

3. Malis president henvendte seg i går til Frankrike og ba om militær hjelp.

PÅ BAKKEN OG I LUFTA: Franske styrker skal bidra med militær hjelp både på bakken og i lufta. Bildet viser franske styrker i Chad. Foto: Pascal Guyot / AFP / NTB Scanpix.
PÅ BAKKEN OG I LUFTA: Franske styrker skal bidra med militær hjelp både på bakken og i lufta. Bildet viser franske styrker i Chad. Foto: Pascal Guyot / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

- Det er dette siste punktet som har vært avgjørende for at Hollande i dag har bestemt seg for å gripe inn, sier Orban.

Luftangrep Frankrike skal også angripe de framrykkende islamistene med luftangrep, skriver The Guardian.

De islamistiske gruppen linkes til al-qaida, og kan ifølge Orban være en trussel for hele Nord-Afrika og middelhavslandene i Europa.

- Det vil være en direkte fare om opprørsstyrkene i nord tar over hovedstaden Bamako. Jeg ser også at Storbritannia støtter operasjonen politisk. Om Frankrike og de afrikanske styrkene ikke klarer å få situasjonen under kontroll kan det tenkes at Storbritannia trekkes inn. Det kommer helt an på hva som skjer på slagmarken,  sier Frankrike-eksperten.

Han er spent på intervensjonens omfang.

KLAR I TALEN: Frankrikes president  Francois Hollande  gjorde det klart i kveld at Frankrike vil delta i en militæroperasjon i Mali. Philippe Wojazer/ REUTERS/ NTB Scanpix.
KLAR I TALEN: Frankrikes president Francois Hollande gjorde det klart i kveld at Frankrike vil delta i en militæroperasjon i Mali. Philippe Wojazer/ REUTERS/ NTB Scanpix. Vis mer

- I første omgang handler det om å få disse gruppene til å trekke nordover og bort fra hovedstaden, sier han.

- Bekymret for gisler - Det store spørsmålet om dette blir en langvarig operasjon eller ikke. Det er viktig å huske på at dette ikke er drøftet i nasjonalforsamlingen ennå. Det kan først skje på mandag, sier Orban.

Frankrike-eksperten peker også på et annet usikkert moment ved Frankrikes angrep.

- Terrorister i Sahel-regionen har i dag 6 franskmenn fanget som gissler. Jeg er svært bekymret for hva som kan skje med disse om denne operasjonen drøyer ut. Disse er nå direkte truet.  Jeg vil ikke bli overasket om det snart meldes om henrettelser, sier Orban.