Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fransk nei kaster EU ut i krise

Europas nye grunnlov kan stå i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld måtte Frankrikes president Jacques Chirac innse det sviende nederlaget: 54,87 prosent av velgerne sa nei i folkeavstemingen om den nye grunnloven for et utvidet EU.

- Frankrike har sagt sin mening. Det er deres suverene avgjørelse, som jeg tar til etterretning, sa Chirac på fransk tv.

I natt samlet traktatmotstanderne seg på Bastille-plassen i Paris for å feire den knusende seieren. Avstemningen legger Frankrikes Europa-politikk i ruiner, og er et voldsomt prestisjetap for regjeringen.

Krever Chiracs avgang

Frankrikes nei-side brukte gårsdagens EU-avstemning til å uttrykke misnøye med landets regjering, og resultatet kan kaste Frankrike ut i politisk kaos.

President Jacques Chirac har satset all innflytelse og politisk makt på å få sine landsmenn til å godkjenne EU-grunnloven. Gårsdagens nei-seier er et knusende nederlag for ham og regjeringen.

I alliansen av motstandere var både det ekstreme høyre og venstre i fransk politikk representert, i tillegg til organisasjoner som prøver å motarbeide globalisering, og tilhengere av sosialistpartiet og de grønne.

Det eneste mange har til felles er en økende frustrasjon med Chirac, Frankrikes EU-politikk og den hjemlige tilstanden. Motstanderne sa ikke bare nei til EU-grunnloven, men protesterte også mot økonomisk stagnasjon og økende arbeidsledighet, i tillegg til Brussels ønske om å få Tyrkia inn i unionen.

JUBLET I NATT: Motstanderne av EU-traktaten samlet seg på Bastille-plassen i Paris der de feiret nei-seieren. Foto: SCANPIX/EPA
JUBLET I NATT: Motstanderne av EU-traktaten samlet seg på Bastille-plassen i Paris der de feiret nei-seieren. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer


På Bastille-plassen krevde mange av de frammøtte at Chrirac må gå av.

Presidenten gjorde det på forhånd klart at han ikke ville gå av uansett utfall av folkeavstemingen. Stadig flere observatører tror imidlertid at Frankrikes statsminister Jean-Pierre Raffarin må ta sin hatt og gå. Det spekuleres også i regjeringens framtid.

EU i krise

Resultatet kaster EU ut i krise. Frankrike er en av unionens viktigste stormakter, og nei-sidens seier gjør det vanskelig å få gjennom en felles grunnlov for Europa.

Franskmennenes rungende «non» kan dermed sørge for at grunnloven får en smertefull død.

Det franske dramaet presser EUs politiske ledere til innbitt kamp for å berge det europeiske samarbeidet fram mot toppmøtet i Brussel i midten av juni.

Nederland holder folkeavstemning på onsdag, og også der ligger nei-siden an til å få et flertall av stemmene. Storbritannia skulle etter planen avholde folkeavstemning neste vår, men britiske medier tror den blir avblåst siden franskmennene har sagt nei.

- Fransk dødskyss til EUs superstat, krise for Blair, skriver The Daily Mail.

- Traktaten er ikke død

Den nye EU-grunnloven skulle tre i kraft i løpet av 2006. Traktaten vil blant annet føre til at EU får en mer permanent president og utenriksminister, og stemmesystemet skal endres slik at det åpnes for flertallsavgjørelser på flere områder der medlemsland tidligere hadde vetorett.

Den nye grunnloven må godkjennes av alle de 25 medlemslandene. Tyskland, Østerrike, Hellas, Ungarn, Italia, Litauen, Slovakia, Slovenia og Spania har allerede sagt ja til traktaten, mens EU-giganten Frankrike er det første som stemmer mot.

Grunnloven kan nå bli sendt tilbake til tegnebrettet, eller hovedpunkter i traktaten kan bli skilt ut og presset gjennom. Et tredje alternativ, omvalg i Frankrike, ble skrinlagt allerede i går.

Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker mener imidlertid at det er umulig å reforhandle traktaten. Både han og EU-president José Manuel Barroso mener grunnlovsprosessen må gå sin gang.

- Traktaten er ikke død. Ratifiseringsprosessen må fortsette i andre land, sa Juncker under en pressekonferanse i Brussel i går kveld.

EU-lederne tror det er tilstrekkelig at mer enn 20 land godkjenner grunnloven for at den kan tre i kraft, men det er foreløpig uklart hvordan dette kan skje.

(Kilder: BBC, NTB, NRK, Aftenposten)

LEDER MOTSTANDEN: Philippe de Villiers hadde all grunn til å glise i går.
SAMMENSATT ALLIANSE: Blant de franske motstanderne av EU-grunnloven er både de høyre- og venstreradikale representert.
NEDERLAG: Klokka 22 i går kveld innrømmet president Jacques Chirac det sviende nederlaget på fransk fjernsyn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!