Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fransk økonomi kveles

PARIS (Dagbladet): Lastebilsjåførene har på rekordtid klart å ta strupetak på Frankrikes økonomi. Statsminister Lionel Jospin appellerer til alles ansvarsfølelse, og håper forhandlingene i dag kan føre til en snarlig løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler av industrien og handelen var i går lammet av 157 veisperringer i hele Frankrike. Bilfabrikken Renault måtte la sine arbeidere avspasere i mangel av bildeler. 12 av 13 raffinerier var blokkert. Viktige trafikknutepunkter var låst for all lastebiltransport, mens personbiler fikk passere. Tunnelen til Storbritannia var sperret, så rockebandet Oasis måtte avlyse tre konserter.

I mange fylker er bensinen rasjonert. Enkelte steder begynner man å mangle ferske matvarer. Særlig melkeproduktene som ikke tåler å bli stående på veien.
To lastebilsjåfører ble såret da de ville kontrollere lasten til en personbil som forserte veisperringen. De ble lagt inn på sykehus med hoftebrudd.

Frankrikes naboer legger et sterkt press på regjeringen for at grensene, motorveiene og havnene skal være åpne. EUs samferdelseskommissær, Neil Kinnock, truer med å gå rettens vei for å garantere fri ferdsel.

Regjeringen vil få partene til å forhandle. Omsider skulle det største arbeidsgiverforbudet UFT delta.

Statsminister Lionel Jospin ønsker en snarlig løsning på konflikten som er den første store prøven han må gjennom.

Hele Norges coronakart