TØNNE: Jean-Jacques Savin viser fram «tønna» som skal ta ham over Atlanterhavet de neste månedene. Konstruksjonen er bygget på et skipsverk i Sør-Frankrike. Foto: AFP / NTB Scanpix
TØNNE: Jean-Jacques Savin viser fram «tønna» som skal ta ham over Atlanterhavet de neste månedene. Konstruksjonen er bygget på et skipsverk i Sør-Frankrike. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Krysser Atlanteren i tønne

Fransk pensjonist (71) krysser Atlanteren alene i ei tønne

Har gitt seg selv tre måneder på oppdraget.

Franskmannen Jean-Jacques Savin har gitt seg i ferd på en 4500 kilometer lang reise over Atlanterhavet i en spesialdesignet «tønne». Det melder nyhetsbyrået AP.

71-åringen, som er en pensjonert fallskjermjeger, dro fra Kanariøyene onsdag. Han har gitt seg selv tre måneder på å komme seg til Karibien.

Underveis skal han slippe markører i havet for å hjelpe havforskere med å studere strømmene i Atlanterhavet.

- Været er topp. Foreløpig oppfører farkosten seg veldig, veldig bra, og vindutsiktene ser bra ut fram til søndag, sa han i et intervju med det franske nyhetsbyrået AFP like etter avreise.

Via sin Facebook-side deler han oppdateringer fra turen. Torsdag delte han sist et bilde for å forsikre følgerne om at turen fortsatt gikk fint.

Solid farkost

Tønna er tre meter lang og to meter bred, og inneholder et kjøkkenområde og en madrass med stropper som holder ham fastspent til senga ved store bølger.

Ifølge BBC er den bygget for å stå imot bølger og potensielle angrep fra hvaler. Et solcellepanel skal forsyne Savin med nok strøm til å opprettholde kommunikasjon og GPS-posisjonering.

I tillegg har den et koøye i bunnen, som gjør at han kan se ut på livet i havet mens han driver med strømmene. Han håper at strømmene skal være nok til å ta ham til målet, uten seil eller årer.

SOLID: Den tre meter lange tønna er utstyrt med både kjøkken og soveplass på innsida. Foto: AFP / NTB Scanpix
SOLID: Den tre meter lange tønna er utstyrt med både kjøkken og soveplass på innsida. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Til AFP sier han at han håper han havner på en av de franske øyene, som Martinique eller Guadeloupe.

- Det vil gjøre det enklere med papirarbeidet, og med å få tønna hjem, fleipet han.

Til nyttårsaften har han tatt med seg ei flaske hvitvin og litt foie gras. 14. januar feirer han også sin egen 72-årsdag, og skal feire med ei flaske rødvin.